BRATISLAVA 25. októbra (WEBNOVINY) – Ak ste milovníkom šišiek určite vyskúšajte túto dobrotu. Viac menej sme ju prebrali od američanov a volajú sa donutky resp. „Donuts“. Sú naozaj chutné a deti ale aj dospelí ich majú veľmi radi.
Donutky sa dajú robiť z kysnutého cesta, ktoré potom vysmážame alebo z takého tekutejšieho cesta pomocou prístroja na donuty, ktorý sa dá ľahko a lacno zohnať v obchodoch. Zaujímavá je hlavne poleva. Tú si môžte zvoliť akú len chcete, fantázií sa medze nekladú a detičky sa pri tom zabavia. Máme tu pre vás recept na vysmážané donuty s polevou.
– 3 šálky polohrubej múky
– 1 šálka mlieka
– 2 ks žĺtok
– 100g kryštálového cukru
– 100 ml oleja
– 40g droždie
– 1 PL rumu
– štipka soli
Najprv si spravíme kvások z teplého mlieka, cukru a kvasníc. Ten následne zmiešame s múkou, v ktorej už sú zapracované zvyšné suroviny. Cesto necháme v teple vykysnúť. Keď je vykysnuté vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na výšku cca 2cm a širším pohárom vykrajujeme kolieska a do ich stredu vykrojíme štamperlíkom ešte menšie kolieska. Takto pripravené donutky ešte necháme chvíľu pokysnúť a vysmážame na oleji.
polevu si pripravíme z práškového cukru a horúcej vody, do ktorej pridáme potravinárske farbivo. Množstvo je ľubovolné, poleva musí byť hustejšia. Donutky namáčame v polevách a posypeme farebnou ryžou alebo kokosom. Na polevu tiež môžme použiť roztopenú bielu, horkú alebo mliečnu čokoládu.