Slovenské mäso výrobcovia často ani nevedia zohnať. Ubudlo chovov ak bitúnkov.
Na Slovensku je málo domáceho mäsa. Podľa spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák za to môžu malé spracovateľské kapacity, vysoká cena a tlak zo zahraničia.
„O nedostatku mäsa na Slovensku sa presviedčame roky, no zároveň aj v súčasnosti. Po prepuknutí kauzy ohľadom porážok chorých zvierat v poľskom bitúnku a následnom dovoze závadného mäsa na Slovensko, sme začali obvolávať slovenské bitúnky, nakoľko sme chceli nakúpiť slovenské mäso. Je ho však akútny nedostatok,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný, podľa ktorého dobré mäsové plemená sa vyvážajú do zahraničia a na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená.
Bitúnkov je menej
Na Slovensku je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR aktuálne schválených 123 bitúnkov. Ich výkon však podľa Sčensného nedokáže pokryť potrebné kapacity, ktoré by požadovali slovenskí mäsovýrobcovia. K výraznému poklesu počtu bitúnkov došlo na Slovensku pred našim vstupom do Európskej únie. Ešte v roku 2003 bolo u nás 170 bitúnkov, pričom normy Európskej únie podľa vtedajších medializovaných informácií spĺňali len štyri z nich, ostatné ak chceli prežiť, sa museli normám prispôsobiť.
„Už vtedy sa hovorilo, že asi tretina z nich bude musieť zaniknúť, pričom už v tom čase sa kapacity bitúnkov využívali len na polovicu. Dnes je tento pomer omnoho nižší, odhaduje sa, že kapacity slovenských bitúnkov sa využívajú ani nie na 30 percent,“ dodal Sčensný.
Poliaci majú bezkonkurenčné ceny
Množstvo bitúnkov však podľa neho nie je jediným problémom. Ďalším významným problémom sú likvidačné znižovanie cien zo strany Poliakov. Ak by totiž mäsovýrobcovia chceli spracovávať len mäso zo Slovenska, neudržali by sa na trhu kvôli vysokej cene. „O tom sme sa presvedčili sami. Naša spoločnosť musela zavrieť bitúnok v Kurime. Išlo o jednu z najmodernejších porážok u nás. Cena nami ponúkaného mäsa bola drahšia ako cena od konkurencie z Poľska, čo malo za následok stratu odberateľov a zákazníkov. Kým pred 15 rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum,“ konštatoval Sčensný s tým, že mnoho slovenských farmárov či družstiev si dáva porážať hovädzie mäso v Poľsku práve z dôvodu lepšej ceny.
Spoločnosť Mäsovýroba Cimbaľák sa dostala v poslednom období do povedomia verejnosti po vypuknutí škandálu s poľským mäsom. Veterinárna správa označila spoločnosť ako jednu z tých, ktorá odoberala hovädzie mäso z inkriminovaného poľského bitúnku. Podľa Sčensného však bolo mäsiarstvo hrubým spôsobom a neoprávnene poškodené kauzou rizikového hovädzieho mäsa dovážaného z Poľska.