Slovenskí včelári zažívajú jednu z najťažších sezón za posledných 20 rokov. Spôsobili to výkyvy počasia, pre ktoré vyprodukovali asi len štvrtinu celoročnej produkcie. To sa hodí mnohým podvodníkom, ktorí sú rýchlejší a vynaliezavejší ako laboratóriá Európskej únie.
Ako informovala TV Joj na svojom webe Noviny.sk, ich neférové produkty končia aj v našich obchodoch. Hlavne medovicový med, ktorý u nás chýba. Hoci v ázijských krajinách nestúpol počet včelstiev, produkciu medu tam zdvojnásobili.
Med je aj liečivo
„A preto je veľmi zvláštne, že sa rozmohol alebo zvýšil počet tých predajcov, ktorí ponúkajú spotrebiteľom veľké množstvá medovicového medu,“ povedala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárske a potravinárskej komory.
Jej slová potvrdzuje aj Slovenský zväz včelárov. Nárast predajcov nastal, keď je ho nedostatok na trhu. Je to tiež dôkazom toho, že med patrí medzi najviac falšované potraviny.
Včelári upozorňujú na predaj falošného medu z Ázie, je veľmi tmavej farby a predáva sa pod cenou
„Med nie je len potravina, ale aj liečivo. Zdravotné, kladné účinky isto budú chýbať. Sú umelo vytvorené v kategórií umelých sladidiel,“ ozrejmil Pavol Fiľo, predseda Slovenského zväzu včelárov.
Včelár Viktor Šepeľa z Nižných Ladičkoviec dodal, že pravý med má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti.
Vyvíjajú sa aj falšovateľské technológie
Včelári spolu s odborníkmi vyzývajú na obozretnosť pred falšovateľmi medu, predovšetkým pred produktmi z východnej Ázie.
Svoju produkciu zvýšili dvojnásobne tým, že pridávajú ryžové sirupy a dofarbujú ho rôznymi umelými farbivami. Zároveň sa postupne vyvíjajú aj falšovateľské technológie.
PMÚ uložil trom podnikateľom z oblasti pekárstva pokuty za takmer 237 tisíc eur a niektorí dostali aj ďalší trest
„Toto je posledná, na ktorú systém kontroly EÚ nestihol legislatívne reagovať. Máme možnosť kontroly nukleárnu magnetickú kontrolu, ktorá to odhalí, ale nie je to schválená certifikovaná metodika,“ dodal Fiľo.
V súčasnosti je na obaloch zmiešaných medov uvedená len informácia, či je produkt z Európskej únie alebo mimo nej. Tá by však mala byť nahradená údajom o všetkých krajinách pôvodu. Preto je ideálne kupovať med priamo od včelára, ktorého človek pozná.
Pozor na nízku cenu
Spozornieť treba pri nízkej cene medu, pretože rozoznať ho od rôznych napodobenín je na prvý pohľad nemožné.
„Momentálne sa cena medovicového medu pohybuje nad 10 eur, teda každý jeden medovicový med výrazne lacnejší určite nebude pravý,“ informovala Holéciová.
Ako vysvetľuje včelár, medzi falošným a pravým medom sú aj fyzické rozdiely. „Pravý med ani po rokoch nezmení chuť, na rozdiel od pančovaného, ktorý po čase chutí ako slivkový lekvár.“