Do Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov vstúpilo ďalších šesť podnikov z oblasti pekárstva a cukrárstva s viac ako 300 zamestnancami. Zväz tak posilnil svoju pozíciu najväčšieho potravinárskeho zväzu na Slovensku. Jeho členskú základňu tvorí už 526 subjektov so všetkých regiónov krajiny. Významný podiel členskej základne pritom tvoria rodinné podniky.
„Zatiaľ čo organizovanosť podnikov na Slovensku vo zväzoch a združeniach klesá, my sme prijali šesť nových členov s viac ako 300 zamestnancami. Celkovo sa tak počet zamestnancov našich členov dostáva na hranicu 12 500 pracovníkov. Organizovanosť považujeme za mimoriadne dôležitú, pretože umožňuje reflektovať požiadavky čo najširšej základne a premietať ich smerom k štátu, úradom i potravinárskej samospráve ako takej,“ uviedol predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.
Opatrnosť pri príprave a skladovaní potravín je kľúčová, upozorňujú odborníci
Novými členmi zväzu sa stali spoločnosť Framipek zo Šenkvíc, rodinná pekáreň so 170 zamestnancami, ktorá okrem pečiva vyrába aj med, džem a kečup. Z Trstína pribudla rodinná pekáreň Školuda a novým členom sa stala aj žilinská rodinná pekáreň Valma.
Do zväzu vstúpila aj pekáreň Starvys z Fiľakova s tromi vlastnými predajňami. Rady členov v oblasti cukrárstva rozšírila rodinná cukráreň VeVe z Nitry. K radom výrobcov chleba, pečiva, koláčov a zákuskov sa pridal aj svetový líder vo výrobe droždia z Nemecka, spoločnosť Lallemand-DHW.
Vybraní zamestnávatelia v potravinárstve môžu od júla podávať vyhlásenie o štátnej pomoci
„Významný podiel presahujúci dve tretiny našich členov tvoria rodinné podniky. Niektoré majú dlhú rodinnú tradíciu, iné vznikajú ako remeselné pekárne či cukrárne moderného rázu. Práve malé a stredné podniky tvoria chrbtovú kosť európskej ekonomiky. Nedostávajú síce veľké štátne podpory ako niektoré nadnárodné korporácie, ale prinášajú jedinečné hodnoty, ktoré sú neraz silno spájané s daným regiónom a jeho tradíciami. Štát by si mal preto rodinné podnikanie všímať viac a nájsť pre neho nové formy podpory,“ zdôraznil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 500 pracovníkov.