Slovenská spoločnosť mlynárov (SSM) sa rozšírila o nového člena, spoločnosť KRUP s. r. o. z Banskej Bystrice, ktorá okrem mlynu disponuje aj kapacitami na spracovanie a balenie hrachu. Tradičný slovenský hrach však čelí silnej konkurencii v podobe červenej šošovice, ktorej obľuba medzi slovenskými spotrebiteľmi v posledných rokoch raketovo rastie.
„Spracovávaniu strukovín sa venuje náš nový člen spoločnosť KRUP, ktorá má v obci Hul zariadenie na lúpanie a polenie hrachu s kapacitou 2 000 ton ročne. Väčšina tunajšej produkcie smeruje na domáci trh, časť sa dokonca exportuje do zahraničia,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.
Medziročný nárast o 50 percent
Spoločnosť KRUP je najväčšou baliarňou ryže a strukovín na Slovensku a patrí aj medzi najväčšie takéto baliarne v strednej Európe.
Hrach je najrozšírenejšou pestovanou strukovinou na Slovensku, pričom štyri z piatich hektárov osiatych strukovinami zaberá práve táto plodina. Celková výmera strukovín na zrno pre rok 2024/2025 dosahovala takmer 22 000 ha.

Trnavský slad získal chránené označenie pôvodu, Slovensko sa tak stalo lídrom v Európskej únii
„Aj keď príbehy a rozprávky sú na Slovensku takmer výhradne spojené s hrachom, ‚hviezdou‘ posledných troch rokov je u slovenských spotrebiteľov červená lúpaná šošovica. Je drobná, netreba ju namáčať dopredu, rýchlo a ľahko sa uvarí, je zaujímavým spestrením aj bežných jedál a hodí sa aj do šalátov. Trh strukovín je dlhodobo dosť stabilný, predaj červenej šošovice však prekvapivo medziročne rastie až o 50 %,“ vysvetlil Peter Grochola, konateľ spoločnosti KRUP.
V strukovinách sme boli sebestační
Milan Lapšanský pripomína, že pred 35 rokmi bola Slovenská republika v pestovaní základných strukovín sebestačná. „Dopestovať strukoviny je náročné, vyžaduje okrem osív, špeciálnych technológií aj skúsenosti. Kapacity na spracovanie domácej produkcie máme. Odporúčame preto spotrebiteľom, aby si všímali krajinu pôvodu na obaloch strukovín,“ podčiarkol Lapšanský.
Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska, má sedem členov a zamestnáva takmer 600 pracovníkov.