Slovenská jahňacina sa vráti na pulty obchodov, podľa Mičovského bude dostupná celý rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jahňacie mäso, mäso, obchod
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Slovenská jahňacina sa podľa agrorezortu po dlhých desaťročiach vracia na pulty slovenských obchodov. Stalo sa tak po rokovaniach ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jána Mičovského, zástupcov Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku a obchodníkov.

Na salaši v Liptovských Revúcach v piatok spoločne predstavili nové označenie stopercentnej slovenskej jahňaciny nálepkou „Zlaté jahňa – 100 % slovenské“. Agentúru SITA o tom informoval hovorca agrorezortu Vladimír Machalík.

„To čo bolo pre mnohých roky nemožné, sa nám podarilo vyriešiť za mesiac poctivej práce. Navyše v časoch, kedy nás intenzívne zamestnáva riešenie pandémie. Zachránili sme tak desiatky poľnohospodárov pred krachom a stovky ľudí pred stratou zamestnania. Výsledok je však ešte oveľa lepší, zdravý slovenský vidiek prináša zdravie aj do miest vo forme kvalitnej, výživnej a na slovenských lúkach chovanej jahňaciny,“ uviedol Ján Mičovský.

Taliansko uzavrelo hranice

Pre koronavírus na jar Taliansko, tradičný odberateľ jahňaciny slovenských ovčiarov, uzavrelo hranice a na Slovensku nastala kríza chovateľov oviec, ktorí nevedeli svoju produkciu nikde umiestniť. Slovenskí chovatelia tak podľa ministerstva prijali pomocnú ruku agrorezortu, ktorá im pomohla celú situáciu prežiť.

„Pred pár týždňami bola situácia v chove oviec kritická, potrebovali sme umiestniť približne 90 000 jahniat. Oslovili sme o pomoc každého, koho sme mohli. Spustili sme mediálnu propagáciu tejto situácie a výsledok je neuveriteľný. Záujem o kúpu jahňacieho mäsa na Slovensku nebol roky tak výrazný. Chovateľom volajú ľudia z celého Slovenska a mnohí majú záujem jahňacinu vyskúšať prvýkrát. Máme už aj odozvy od ľudí, ktorí vyskúšali jahňacinu prvýkrát na Veľkú noc, zachutila im a teraz chcú ďalšie mäso na sezónu letných grilovačiek,“ povedal riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský.

Slovenskí spotrebitelia vďaka tejto spolupráci nájdu slovenskú jahňacinu na pultoch obchodných reťazcov pod spoločným označením nálepkou „Zlaté jahňa – 100 % slovenské“ a označením Značky kvality. Zdravé vidiecke produkty aj pre zdravšie mestá chce postupne agrorezort naštartovať vo viacerých oblastiach.

Jedno z najzdravších druhov mäsa

Jahňacina sa tak stane nielen sezónnou počas Veľkej noci, ale dostupná celý rok. Chovatelia sa dopytu prispôsobia tak, aby na pultoch bolo vždy čerstvé jahňacie mäso.

Jahňacie mäso je jedno z najzdravších mias. A to najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi.

Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické, či protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysokokvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku.

Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mias. Výnimočné je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa. Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12, či B1, ktoré pôsobia priaznivo na nervový systém.

Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mias, ktoré začnú požívať.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján MičovskýSlavomír ReľovskýVladimír Machalík
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR