Zníženie DPH na niektoré druhy pečiva neprinesie podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov pokles cien rožkov v obchodoch, avšak úprava dane by mala jednoznačne pomôcť pekárom pri vyjednávaní ich odbytových cien na rok 2020.
„Odbytové ceny rožkov sú mimoriadne nízke z dôvodu enormného tlaku obchodníkov na výrobcov pečiva. V tomto prípade však upravená DPH obchodníkom pomáha na výstupe, zvyšuje ich výnosy a preto očakávame, že reťazce budú akceptovať princíp spravodlivého rozdelenia marže a s touto výhodou sa s výrobcami podelia,“ uviedla predsedníčka zväzu Tatiana Lopúchová.
Výnosy pre obchodníkov
Nižšia DPH znamená podľa pekárov pre obchodníkov a obchodné reťazce zvýšenie ich výnosov. „Kým pri súčasnej cene rožka pre konečného zákazníka (bežne 8 centov za rožok) odvádza obchodník štátu 1,4 centa za jeden rožok, po novom bude odvádzať len 0,7 centa,“ poukázala Lopúchová.
Rast nákladov výrobcov, najmä v podobe neúmerného nárastu mzdových nákladov, sa podľa nej musí preniesť do odbytových cien a vzhľadom na zníženie DPH neexistuje dôvod na úpravu ceny smerom nahor pre konečného zákazníka.
Ministerka Matečná chce podporiť predajcov, ktorí ponúkajú na trhoviskách lokálne produkty
„Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov plánuje pozorne sledovať správanie obchodníkov pri dohadovaní cien, a to najmä rožkov, a dodržiavaní zákazu predaja pod ekonomicky oprávnené náklady,“ skonštatovala.
Pred koncom roka 2019 bude zväz pekárov anonymným spôsobom slovenských výrobcov pečiva žiadať o informácie o výsledku rokovania s obchodnými reťazcami.
Poctivý obchodník
Následne budú prostredníctvom iniciatívy „Poctivý obchod“ informovať odbornú a laickú verejnosť, ako aj rezort pôdohospodárstva, o výsledkoch týchto rokovaní. Poctivý obchod je iniciatíva slovenských pekárov, ktorá vznikla v roku 2018 s cieľom poukázať na nekalé praktiky obchodníkov.
„Jedným z kritérií udelenia titulu Poctivý obchodník je práve zachovanie princípu spravodlivého rozdelenia marže, nezneužívanie dominantného postavenia obchodníkov. Situácia so zníženou DPH tak naplno ukáže, ako sa obchodníci správajú k slovenským výrobcom,“ uzavrela Lopúchová.
Potravinári sú sklamaní z nižšej dane na zdravé potraviny, obávajú sa o štátne dotácie
Novelu zákona o dani z pridanej hodnoty schválil parlament v septembri. Znížená DPH vo výške 10 %, zo súčasných 20 %, sa podľa nej vzťahuje aj na čerstvé pečivo s hmotnosťou od 40 do 50 gramov.
Od januára budúceho roka sa tak bude používať aj pre najbežnejšie pečivo, ktoré slovenskí spotrebitelia denne kupujú – rožky, prípadne aj tzv. kaizerky.