Používanie antibiotík sa znížilo a v súčasnosti je u zvierat určených na produkciu potravín nižšie ako u ľudí. Vyplýva to zo spoločnej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá o tom informuje na svojej webstránke.
Správa sa venuje používaniu antibiotík a vývoju antimikrobiálnej rezistencie v Európe v rokoch 2016 – 2018.
Situácia naprieč Úniou je rôzna
Značný pokles používania antibiotík u zvierat určených na produkciu potravín naznačuje, že opatrenia, ktoré v tejto súvislosti prijali štáty, sú účinné. V sledovanom období napríklad pokleslo používanie antibiotík z triedy polymyxíny u zvierat takmer o polovicu.
To je podľa agentúr pozitívny vývoj, pretože polymyxíny sa používajú aj v nemocniciach na liečbu pacientov infikovaných baktériami rezistentnými na viac liečiv.
Európska komisia chce rozšíriť zákaz klietkového chovu, reaguje na žiadosť občanov
Situácia naprieč Európskou úniou je rôzna a značne sa líši, ako z hľadiska jednotlivých krajín, tak aj triedy antibiotík.
Napríklad používanie aminopenicilínov, cefalosporínov tretej a štvrtej generácie a chinolónov je vyššie u ľudí ako u zvierat, zatiaľ čo u polymyxínov a tetracyklínov je to naopak.
Rezistencia je značný problém
Správa troch agentúr tiež poukazuje, že používanie karbapenémov, cefalosporínov tretej a štvrtej generácie a chinolónov u ľudí je spojené s rezistenciou na tieto antibiotiká pri infekciách baktériou Escherichia coli (E. coli).
Podobný súvis zistili aj u zvierat určených na produkciu potravín. Tiež existujú súvislosti medzi konzumáciou antimikrobiálnych látok u zvierat a antimikrobiálnou rezistenciou baktérií u zvierat určených na produkciu potravín, čo je zase spojené s takouto rezistenciou baktérií u ľudí.
Slováci nakupujú najdrahšie potraviny v rámci krajín V4, na jedlo dávajú až pätinu z rodinného rozpočtu
Príkladom sú baktérie Campylobacter, ktoré možno nájsť u zvierat určených na konzumáciu a u ľudí spôsobujú infekcie vyvolané potravinami. Podľa odborníkov existuje spojitosť medzi odolnosťou týchto baktérií u zvierat a odolnosťou týchto istých baktérií u ľudí.
EFSA, EMA a ECDC pripomínajú, že antimikrobiálna rezistencia predstavuje značný problém pre verejné zdravie vo svete a tiež závažnú ekonomickú záťaž. Agentúry vyzývajú, že s rezistenciou treba naďalej bojovať v odvetviach zdravotnej starostlivosti na vnútroštátnej, európskej i globálnej úrovni.