Odvetvie potravinárstva pocítilo v tomto roku negatívny vplyv zdražovania. Najväčší vplyv malo zdražovanie vstupov pri výrobe potravín počas celého roka. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
„Zdraženie hnojív, kŕmnych zmesí, rozhodujúcich agrárnych komodít, energií, obalových materiálov, ale aj dopady pandémie najmä na pekárov, výrobcov piva a vína sú ďalšími oblasťami, ktoré zhoršili hodnotenie roka,“ doplnila Holéciová.
Pre zvyšujúce sa náklady na výrobu potravín a nedostatočnú pomoc od štátu sú potravinári podľa SPPK nútení rokovať s obchodníkmi o zvýšení cien potravín zhruba o 10 až 20 percent. Prognózy naznačujú, že zdražovanie potravín bude naďalej pokračovať.