Potravinárska produkcia na Slovensku za posledných desať rokov poklesla o 0,7 miliardy eur, vyhlásil po valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska (PKS) jej prezident Daniel Poturnay. Pred zrakmi členov komory odovzdal ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriele Matečnej dokument o strategických prioritách na rozvoj výroby potravín Slovenskej republiky. Podľa Poturnaya je dokument určený aj politickým stranám, aby pred voľbami svoje programy porovnali s problémami, ktoré dennodenne trápia potravinárov.
Obzreli sa za uplynulým desaťročím
Valné zhromaždenie PKS malo hodnotiaci rámec, členovia komory sa obzreli za uplynulým desaťročím. „Kým v roku 2011 bola ročná potravinárska produkcia vo výške 3,9 miliardy eur, aktuálne sa pohybuje na úrovni 3,2 miliardy, čo hodnotíme ako výrazný pokles. Niektoré odvetvia potravinárskeho priemyslu úplne vymizli, iné sa ocitli na hranici udržateľnosti, ako napríklad pekárenstvo alebo hydinárstvo,“ zbilancoval uplynulé obdobie prezident PKS. Podľa Poturnaya kontinuálne klesá aj podiel slovenských výrobkov v obchodoch, ktorý sa síce v poslednom čase stabilizoval na úrovni 38 percent, ale v čase ekonomickej konjunktúry je potenciál pre slovenské potraviny určite vyšší.
V dokumente o strategických prioritách na rozvoj výroby potravín, ktorý prezident PKS odovzdal ministerke Matečnej, je osem kľúčových oblastí. Okrem zavedenia 10-percentnej dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny či vypracovania národnej potravinovej stratégie by členovia komory radi privítali aj zákon o štátnej pomoci pre potravinárov.
Šéfka agrorezortu v reakcii na požiadavky potravinárov uviedla, že sa v mnohom podobajú jej víziám. „Pred štyrmi rokmi som prebrala rezort s obrovským investičným dlhom v potravinárstve. Oblasť bola dlhodobo zanedbávaná a vracia sa nám to ako bumerang v podobe zhoršujúcej sa bilancie zahraničného obchodu. Materiál s požiadavkami potravinárov považujem za veľmi inšpiratívny materiál a určite na dnešnom stretnutí budeme hovoriť aj o detailoch tohto dokumentu,“ zdôraznila Matečná.
Vyhlásili výsledky súťaže
PKS na záver valného zhromaždenia vyhlásila výsledky druhého ročníka súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. V kategórii Inovatívny výrobok získala 1. miesto spoločnosť Rajo, a. s. za hustý tradičný jogurt čučoriedka – baza čierna. Druhé miesto obsadila firma McCarter, a. s. s produktom Body&Future ovos a cenu za tretie miesto získala spoločnosť PENAM Slovakia, a. s. za tmavý proteínový chlebík. V kategórii Začínajúci potravinár cenu získala Lucia Harmóciová zo spoločnosti ZAMIO, s. r. o., ktorá patrí k najväčším pestovateľom bio arónie na Slovensku. Predstavenstvo PKS zároveň udelilo ocenenie osobnosť potravinárstva Jánovi Kolesárovi za celoživotný prínos k rozvoju potravinárstva v Slovenskej republike.
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.