Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nanovo vyzvala spotrebiteľov, aby dôsledne sledovali pôvod hovädzieho mäsa, ktoré kupujú.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s veľkým znepokojením prijala informáciu o údajných pokútnych praktikách na niektorých poľských bitúnkoch. Je nepredstaviteľné, aby sa pre ľudský konzum vyrábalo mäso a mäsové výrobky z chorých alebo uhynutých kráv, konštatovala v utorok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Takéto praktiky sú podľa SPPK v príkrom rozpore s otázkami bezpečnosti spotrebiteľa, ochrany jeho zdravia, humánneho porážania zvierat a celkovo etiky chovu, porážky zvierat a spracovávania zdravých potravín z bezpečných surovín.
„Maximálne odsudzujeme praktiky tých podnikateľských subjektov, ktoré takýmto nechutným spôsobom zarábajú a úmyselne hazardujú so zdravím nielen poľského, ale celkovo európskeho spotrebiteľa. Prikláňame sa k názoru Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá už avizovala, že rizikom sú najmä pohraničné oblasti Slovenska s Poľskom a neoficiálne predajné miesta – trhy, pojazdné dodávky, predaj z tretej ruky,“ reagoval na situáciu predseda SPPK Emil Macho.
SPPK nanovo vyzvala spotrebiteľov, aby dôsledne sledovali pôvod hovädzieho mäsa, ktoré kupujú, a aby ho nenakupovali od neovereného predajcu na miestach, kde je kontrola mäsa, hygienických predpisov nulová, resp. nedostatočná. Opätovne sa pritom podľa komory ukazuje, že globalizácia trhu prináša so sebou aj výrazné riziká súvisiace s voľným pohybom tovaru, potravín, a tým aj možným ohrozením spotrebiteľa.
Kupujte slovenské, odkazuje SPPK
„Vyzývame Slovákov, aby nakupovali zdravé, bezpečné a overené mäso zo slovenských chovov a aj slovenské mäsové výrobky, ktoré sú pod neustálou veterinárnou kontrolou. Otázka slovenského nákupného patriotizmu tak naberá práve v týchto dňoch na veľkom význame,“ uzavrela hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.