Európska únia zintenzívňuje koordináciu na európskej úrovni, aby sa zabezpečilo, že občania nebudú čeliť nedostatku potravín počas kríz. Reaguje tak na krízu spôsobenú ochorením COVID-19.
Pohotovostný plán, ktorý eurokomisia prijala v piatok, uznáva celkovú odolnosť potravinového dodávateľského reťazca EÚ, identifikuje existujúce nedostatky a navrhuje opatrenia na zlepšenie pripravenosti na krízu na úrovni EÚ.
Európsky mechanizmus pripravenosti
Na tento účel eurokomisia zriadi Európsky mechanizmus pripravenosti a reakcie na krízu potravinovej bezpečnosti (EFSCM) a zriadi skupinu odborníkov na potravinový dodávateľský reťazec. Skupinu bude koordinovať komisia s cieľom vymieňať si údaje, postupy a posilňovať koordináciu.
Slovenské potraviny patria medzi najkvalitnejšie a najzdravšie na svete, ukázala správa o pesticídoch
Kríza COVID-19 ukázala podľa eurokomisie odolnosť sektorov poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, akvakultúry a potravinárstva EÚ a zabránila tomu, aby zdravotná kríza vyústila aj do krízy potravinovej bezpečnosti.
V piatkovom oznámení však komisia uznáva, že v niektorých oblastiach je potrebné ďalšie zlepšenie, aby sa aj naďalej zabezpečovali dodávky potravín a potravinová bezpečnosť v čase krízy.
Kľúč k lepšej reakcii na krízu
Pohotovostný plán je kľúčom k zlepšeniu pripravenosti EÚ na krízu. Zahŕňa prístup založený na spolupráci medzi všetkými verejnými a súkromnými stranami, ktoré sú súčasťou potravinového dodávateľského reťazca.
Zo súkromného sektora sem patria farmári, rybári, spracovatelia potravín, obchodníci a maloobchodníci, ako aj napríklad prepravcovia. Ústredným prvkom tohto plánu budú aj orgány EÚ, národné a regionálne orgány. Samotný plán sa bude realizovať v rámci mechanizmu EFSCM, ktorý má na starosti eurokomisia.