Potravinoví inšpektori v období od 1. októbra do 31. decembra 2020 vykonávali cielené kontroly potravín s názvom „Vianoce 2020“. Vykonaných bolo 1 720 kontrol, z čoho pri 22 kontrolách boli zistené nedostatky.
Skontrolovaných bolo 769 právnych subjektov a 1 635 prevádzok. Nedostatky boli zistené na 22 prevádzkach v celkovom počte 61 nedostatkov. Tie sa objavili v označení alebo kvalite pri mliečnej čokoláde, jahodách, maku či medovine. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS).
Aj predaj vianočných kaprov má svoje pravidlá. Šéf veterinárov radí, na čo si dávať pozor
Pri kontrolách bolo odobratých 663 vzoriek, z čoho bolo k 7. januáru 2021 ukončených 630 vzoriek a z ukončených vzoriek bolo 23 vzoriek nevyhovujúcich. Z uvedeného počtu vzoriek bolo odobratých 403 vzoriek rastlinného pôvodu, z ktorých 16 vzoriek nevyhovelo a 260 vzoriek živočíšneho pôvodu, z ktorých nevyhovelo 7 vzoriek.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky nariadila všetkým regionálnym veterinárnym a potravinovým správam v SR vykonať v predvianočných mesiacoch sprísnené úradné kontroly potravín živočíšneho, rastlinného a zmiešaného pôvodu, vrátane lahôdkarských výrobkov, ktoré sa tradične predávajú v akcii a konzumujú v období Vianoc a Nového roku.
Inšpektori si posvietili na vianočné a novoročné potraviny, v štrnástich obchodoch odhalili nedostatky
Kontrolovalo sa vianočné pečivo, práškový cukor, pivo, medovina, kvasená kapusta, mak, sušené huby, mikulášske čokolády a cukrovinky, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, sušené ovocie, orechy zemiaky, liehoviny, majonézy, med, údené mäso, ryby, hydinové mäso a podobne. Tieto kontroly sa vykonali na každom stupni potravinového reťazca.