Školské jedálne v Trnave používajú na varenie obedov pre školákov mäso, ktoré pochádza väčšinou zo slovenského chovu, časť mäsa nakúpili aj z českého chovu. Podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča pochádza približne 80 percent mäsa zo Slovenska, zvyšok z Českej republiky. Radnica získala informáciu od vedúcich školských jedální.
V súvislosti s prípadom mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska vyzval premiér Peter Pellegrini zriaďovateľov všetkých škôl, aby pre deti nakupovali mäso výhradne zo slovenského chovu, o ktorom je presná evidencia, odkiaľ pochádza a akej je kvality. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) si školy spravidla vyberajú overených slovenských dodávateľov mäsa a zmluvne ich zaviažu, že môžu dodávať len také mäso, ktorého pôvod je na Slovensku a pochádza zo slovenského chovu a slovenského bitúnku. Sú aj školské jedálne, ktoré pripravujú stravu pre malý počet stravníkov, v ktorých je mäso obstarávané cez cenové ponuky, vysvetlil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.
Združenie miest a obcí Slovenska tiež zdôraznilo, že zriaďovatelia určujú aj finančné pásmo na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevok zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka na nákup potravín. Zriaďovateľ môže určiť vyššie pásmo tak, aby škola mohla obstarať síce drahšie mäso, ale kvalitné, so slovenským pôvodom.