Majonéza sa v predvianočnom období kupuje doslova na kilá, keďže je neodmysliteľnou súčasťou zemiakového štedrovečeného šalátu. Máme na výber v podstate dve možnosti. Vyrobiť si ju doma, alebo ju jednoducho kúpiť. Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody.
Ako sa nestratiť v predvianočnom nákupnom strese? Poradíme vám, ako vybrať to najlepšie jedlo v našom vianočnom špeciáli:
Vianočné nákupy: Ktoré zemiaky budú na šalát tie pravé
Ako vybrať med na Vianoce? Aj v obchode zoženiete kvalitný, stačí si všímať jednu vec
Nemáte napečené? Poradíme, ako vybrať vianočné pečivo v obchode
Domáca je rizikovejšia
Ak sa rozhodnete vyrobiť si majonézu doma, máte istotu, že viete, čo v nej je. Tradičný recept zahŕňa olej (nie olivový), surové žĺtky, soľ, korenie a trochu horčice či octu. V podstate netreba pridávať nič iné. Môžete si však vyrobiť aj verziu z uvarených vajec, alebo dokonca vegánsku majonézu.
Príprava majonézy doma však predstavuje isté riziko. Domácu kuchyňu vám nechodia kontrolovať hygienici, takže aj keď ste si istí, že máte čisto, isté riziko kontaminácie tu je. Zvlášť, ak ide o použitie surových vajec. Tie môžu byť samé osebe rizikové- aj keď je vnútro vajca sterilné, na jeho škrupinke sa môže nachádzať baktéria salmonella. Pri neopatrnom vyklepnutí vajíčka a oddelení žĺtka sa ľahko dostane do celého jedla.
Výhodou je použitie octu, ktorý je antibakteriálny a tak môže výrazne pomôcť, aby bola vaša majonéza naozaj zdravotne nezávadná. Pozor však na to, ako dlho budete domácu majonézu skladovať. Neobsahuje konzervačné látky, preto sa kazí rýchlejšie.
Čo hľadať v obchode
Ak ste sa rozhodli pre kúpu hotovej majonézy, ešte stále ste túto lotériu s mastným jackpotom nevyhrali. Aj keď to bude znamenať, že si do obchodu vezmete lupu, dobre si pozrite zloženie majonézy na etikete. Najmä v prípade, ak ju nekupujete často a nemáte overenú značku. Môže sa totiž stať, že lacná majonéza privátnej značky bude lepšia a kvalitnejšia, ako tá, na ktorú vidíte reklamy na každom rohu. Majonéza výrazne ovplyvňuje chuť aj konzistenciu šalátu na štedrovečernom stole.
Zloženie musí mať na prvom mieste rastlinný olej. Drvivá väčšina má na druhom mieste vodu. Nie je to zlé znamenie- často sa stačí pozrieť na obsah živín, konkrétne tukov. 60 až 80 percent tuku je úplne v poriadku. Majonéza musí obsahovať aj vaječné žĺtky.
Kupovaná majonéza má výhodu, že obsahuje konzervačné látky (aj keď sa im často vyhýbame) a tak sa prakticky nekazí. Pozor však na zvláštne názvy, ako napríklad majonézová omáčka“, alebo čokoľvek iné ako „majonéza“. Výrobok, ktorý je označený týmto názvom, musí spĺňať zákonom stanovené štandardy.