Slovenskí vinári a vinohradníci sú na kolenách. Ani po takmer roku od vypuknutia pandémie nemajú vyplatené prisľúbené odškodné za povinné zatvorenie predajní. Vinársky sektor je pritom jeden z najpoškodenejších, pretože uzatvorenie HORECA (hotely, reštaurácie, kaviarne) segmentu, vlastných predajní, zákaz hromadných podujatí, eventov a festivalov spôsobil výpadok na príjmoch vinárov v priemernej výške 40 percetn.
„Hlavne pre malé rodinné vinárstva sú obmedzenia likvidačné a musia si nájsť aj iné zamestnanie, aby sa uživili,“ konštatovala v pondelok výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Zamestnanci musia chodiť do práce
Na odškodnom pritom agrorezort a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) pracuje podľa ZVVS od júna 2020. V krajinách ako Francúzsko, Taliansko, Rakúsko mali odškodnenie vinári z prvej vlny vyplatené v máji a júni 2020.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
„Zatiaľ čo ostatné sektory ponúkajú v tejto situácii pravidelné kompenzácie na odvrátenie obrovských škôd, ktoré vznikajú, ministerstvo pôdohospodárstva ponúklo iba jednorazové odškodnenie, ktoré ani za 5 mesiacov od podania žiadosti nebolo vyplatené! O odškodnení počas druhého zatvorenia prevádzok sa zatiaľ ani neuvažuje,“ doplnila Kaňuchová Pátková.
Vinári nedostávajú dostatočné kompenzácie podľa ZVVS ani cez prvú pomoc plus, pretože ich zamestnanci musia chodiť do práce, aby spracovali úrodu, venovali sa vinohradom, ošetrovali vyrábaný produkt, takže im zamestnávatelia musia vyplácať 100 percent mzdy.
Majú zviazané ruky
Náhradu však dostávajú iba vo výške 80 percent z 80 percent mzdy, čiže približne 64 percent. Zvyšné peniaze na výplaty si musia vinári požičať. „Priemerné straty pri opatreniach trvajúcich počas pandémie pre tých, ktorí sú závislí na HORECA segmente, vlastných festivaloch a eventoch, sú na úrovni 80 až 100 percent v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ ozrejmila riaditeľka ZVVS.
Kollárovci sa spolčili s reťazcami. Proti Mičovskému a domácim výrobcom
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska preto navrhuje, aby boli špeciálne odškodnení tí producenti, ktorí vyrábajú menej ako 400-tisíc litrov vína a dodávajú výhradne prostredníctvom HORECA segmentu, vlastných predajní, eventov a agroturistiky za vínom.
Žiadajú o urýchlené vytvorenie schémy, kedy z dôvodu trvania obmedzení nemôžu vinári poskytovať svoje služby. „Vinári si pritom nemôžu žiadať odškodnenie prostredníctvom ministerstva dopravy, pretože ich IČO je vinárska výroba, aj keď poskytujú aj gastro služby,“ uzavrela Kaňuchová Pátková.