Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) vykonala v mesiacoch máj a jún cielenú kontrolu zameranú na kvalitu, označovanie a zdravotnú bezpečnosť u slovenských výrobcov vín. Konštatovala, že slovenské vína nemali počas spomínaného obdobia závažné nedostatky. Štátna veterinárna a potravinová správa SR o tom informovala na svojej webovej stránke.
Fľaše páchli po korku
Počas cielenej kontroly ŠVPS vykonali 32 kontrol u slovenských výrobcov. Počas kontrol odobrali do akreditovaných laboratórií Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) v Bratislave, Dolnom Kubíne a Košiciach 65 vzoriek vín určených do predaja v sudovej a fľašovej forme. Kvalita vín bola posudzovaná komisionálne v senzorických znakoch a v analytických znakoch.
Potravinová sebestačnosť Slovenska pri hydinovom mäse klesá a záporné saldo neustále rastie
„V kvalitatívnych parametroch nevyhovovali tri vzorky vín, hlavným nedostatkom bola oxidácia a pach po korku. Dve vzorky boli nevyhovujúce v nepresnom údaji označenia obsahu alkoholu na spotrebiteľskom balení. Pri kontrole dokladovej dokumentácie pri výrobe vína boli v troch prípadoch zistené nedostatky. Porušenie zdravotnej bezpečnosti nebolo zistené. Inšpektori počas výkonu kontrol posudzovali správnosť označovania na mieste bez zistených nedostatkov. Počas cielenej kontroly neboli zistené závažné nedostatky v kvalite slovenských vín,“ uviedla ŠVPS po kontrolách.
Zahraničné vína sú na tom horšie
Porušenosť kvalitatívnych parametrov vo výške 7,6 percenta bola podľa ŠVPS nízka v porovnaní s cielenými kontrolami zahraničných vín s porušenosťou až 43,4 percenta.
„Vína so zistenými nedostatkami sú riešené v rámci správneho konania. Za uvedené nedostatky sú začaté správne konania, vína sú stiahnuté z predaja a bude uložený sankčný postih,“ dodala ŠVPS.