Takmer 130 potravinárskych výrobkov získalo označenie Značka kvality. Dekréty výrobcom potravín, ktorí splnili pri výrobe týchto produktov prísne požiadavky na kvalitu zloženia výrobku i výrobný proces, odovzdal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš na 48. ročníku medzinárodného veľtrhu Agrokomplex. Informoval o tom rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
„Stále viac slovenských potravinárov dbá o vysokú kvalitu svojich výrobkov, čo je veľmi dobrá správa pre našich spotrebiteľov. Označenie „Značka kvality“ je garanciou, že výrobok vyrobili z domácich surovín a spĺňa prísne kvalitatívne kritériá, “ uviedol minister Jozef Bíreš.
Hrozí strata kontroly nad bezpečnosťou potravín, reagujú spracovatelia mäsa na návrh ministerstva
Aktuálne je označených Značkou kvality 1 155 výrobkov od 261 výrobcov. Do zoznamu pribudlo 15 nových výrobcov, ktorí sa doteraz o Značku kvality neuchádzali.
Značka kvality sa začala používať v roku 2004. V tomto roku vznikol Národný program podpory poľnohospodárskych produktov a potravín Značka kvality na podporu spotreby domácej potravinovej produkcie po vstupe Slovenska do EÚ.
Cieľom je zviditeľňovať domáce kvalitné výrobky a posilniť ich konkurencieschopnosť na domácom trhu. Označenie sa udeľuje v dvoch stupňoch – stupeň 1. a stupeň 2., pričom 2. stupeň sa udeľuje výrobkom s nadštandardnými kvalitatívnymi parametrami.