Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

Počet podaní finančných spotrebiteľov prijatých Národnou bankou Slovenska (NBS) vlani medziročne mierne stúpol. Ako ďalej vyplýva zo správy o činnosti útvaru dohľadu nad finančným trhom v oblasti ochrany spotrebiteľa, štruktúra podaní a ich rozdelenie medzi sektory finančného trhu sa významne nezmenila. NBS zaznamenala výrazný nárast podaní v rámci finančných podvodov. Tento trend je možné podľa nej sledovať už z obdobia pandémie. No postupom času sa praktiky podvodníkov zdokonaľujú.

V minulom roku podali do NBS finanční spotrebitelia a iní klienti 1 720 podaní. Predstavuje to medziročný nárast o 8%. Najviac podaní, teda 770, sa týkalo sektoru bankovníctva. Významná zmena však podľa centrálnej banky nastala v počte podaní týkajúcich sa podvodov, ktorý narástol na dvojnásobok, a to z 83 na 152 podaní. „Podvodníci vylákajú od klientov prístupové údaje k bankovým účtom alebo praktikami sociálneho inžinierstva zmanipulujú obete tak, že tie im rovno odošlú peniaze. Podvodníci začali využívať už aj umelú inteligenciu. Už dávno neplatí, že sa nechá nachytať len neskúsený a nepozorný človek,“ konštatuje NBS vo svojej analýze.

V sektore bankovníctva veľká časť podaní smerovala okrem podvodov aj voči úverom. Klienti často namietali výšku poplatku za predčasné splatenie úveru, prílišné navýšenie úrokovej sadzby pri refixácii úveru, ako aj neochotu bánk vyňať jednu nehnuteľnosť zo zálohu, ak hodnota druhej založenej nehnuteľnosti bola vzhľadom na zvyšnú časť úveru dostatočná. Mnoho podaní smerovalo voči konaniu bánk, kedy tieto odmietli zriadiť klientovi účet alebo naopak, kedy došlo k zrušeniu účtov zo strany bánk.

V sektore poisťovníctva klienti najčastejšie namietali nedostatočnú výšku vyplateného poistného plnenia, prieťahy pri likvidácii poistných udalostí, ako aj netransparentne definované zmluvné dojednania a s tým spojené nevyplatenie poistného plnenia. V oblasti investovania sa mnoho podaní týkalo klientov, ktorí sa stali obeťou podvodu alebo investovali prostredníctvom nedohliadaných subjektov a utrpeli veľké finančné straty. Bez ohľadu na sektor, časté boli námietky týkajúce sa nereagovania na podnety klientov a na nedodržiavanie lehôt na vybavenie reklamácií.

V priemere je podiel opodstatnených podaní zo všetkých vybavených podaní dlhodobo rovnaký. Pohybuje sa medzi 20 až 25 %. Rovnako stabilný je naďalej aj ukazovateľ úspešnosti. V roku 2023 to bolo 60 % opodstatnených podaní. Ukazovateľ sa stabilne pohybuje v rozmedzí 50 až 60 %. NBS tiež sleduje akú sumu peňazí dohliadané subjekty vyplatili klientom na základe toho, že proces vybavovania podania viedol k dohode s klientom alebo k náprave voči nemu. V minulom roku to bolo 543-tisíc eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať