Z talianskych vín si najviac reštauratéri považujú víno Sassicaia a možno ešte jeho súputníka Ornellaia. Sassicaia je víno z netalianskych odrôd vypestovaných na severovýchode Toskánska v okolí mestečka Bolgheri, na svahoch otočených západným smerom k Stredozemnému moru. Typická skladba vína je cabernet sauvignon (85%) a cabernet franc (15%), víno vyzrieva 12 mesiacov v sudoch z amerického a francúzskeho duba. Aktuálna ročná produkcia je 200 000 fliaš, cena jednej sa pohybuje nad 150 EUR.
Legendárny status tohoto vína je hlavne v jeho priekopníckej úlohe na scéne talianskych vín, pretože nabúralo zaužívaný systém, stalo sa konkurenciou francúzskym vínam a založilo kategóriu „supertoskánskych“ vín. Okrem iného sa stalo aj vzorom pre ďalších výrobcov, ktorí v Bolgheri začali úspešne pestovať francúzske odrody a vyrábajú z nich perfektné vína. Prvý je však iba jeden a v tomto prípade je to Sassicaia.
Samotní Taliani majú aj iné superhviezdy. Na domácej scéne by možno zvíťazil Giuseppe Quintarelli s jeho legendárnym Amarone, pre medzinárodných konzumentov je absolútnym vrcholom a talianskou Legendou Masseto.
Na susednom pozemku, kde sa pestuje Sassicaia, Lodovico Antinori stvoril Ornellaiu, ktorá od 80. rokov bola pravidelne vyhlasovaná za najlepšie talianske víno. Avšak malý zázrak sa udial ešte v rámci samotného vinárstva Ornellaia. Po rokoch pestovania Bordeaux odrôd majitelia prišli na to, že jeden z ich vinohradov je hodný samostatného vína.Na ploche sedem hektárov totiž pestovali výlučne odrodu merlot a víno z neho bolo spektakulárne. Od roku 1986 sa fľašuje samostatne pod menom Masseto.
Tento vinohrad leží trocha bokom od ostatných na veľkom, 150 hektárovom majetku. Je obkolesený lesmi a vlastne ho niet kam rozširovať – ide o malú enklávu merlotu na ílovitej pôde podobnej pravému brehu z Bordeaux, kde sa merlotu nesmierne darí. Svah nemá rovnomerné stúpanie, v strede je zlomený, pozemok je viac do šírky ako do výšky a nachádza sa na ňom zrúcanina starého domu. Úplne nenápadné miesto pre niečo tak veľkolepé. Hrozno tu navyše dozrieva veľmi nerovnomerne. Sú roky, kedy zber trvá aj 30 dní, lebo rôzne časti vinohradu dozrievajú postupne. A čo z tohoto vzíde? Asi najlepší merlot v Taliansku a druhý najlepší vo svete. Dostal vraj titul „malý Petrus“. Produkcia je 35 000 fliaš ročne a za fľašu si v obchode pýtajú 300 EUR a viac. Na aukcii vo februári 2012 v Sotheby bola vydražená 15 litrová fľaša (u nás by sa to volalo demižón) Masseto 2007 za 37 000 Eur. To sú tie Legendy s veľkým L.