BRATISLAVA 31. marca (WebNoviny.sk) – Testy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) preukázali v jednom z pozastavených produktov z Brazílie prítomnosť salmonely. Išlo o mrazené kuracie prsia, ktoré našli v skladoch v Bratislave. Na Slovensko bolo dovezených 21 ton tohto výrobku. Informovala o tom ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná na piatkovom brífingu spolu s ministrom zdravotníctva SR Tomášom Druckerom. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) aj naďalej pokračuje v rozsiahlych kontrolách brazílskeho mäsa na Slovensku.
BILLA pozastavila predaj niektorých mäsových produktov z Brazílie
„Na Slovensko bolo cez Holandsko a Poľsko dovezených až 21 ton tohto nakazeného brazílskeho mäsa. Naši veterinárni inšpektori okamžite nariadili jeho sťahovanie, bolo totiž rozdistribuované do 54 reštaurácií po krajine,“ oznámila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Spolu s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom preto apelujú na spotrebiteľov, aby nepozerali pri kúpe potravín len na cenu, ale investovali aj do svojho zdravia.
Testy preukázali 17 nevyhovujúcich výrobkov
V rámci preventívnych opatrení agrorezort nariadil predaj brazílskeho mäsa okamžite pozastaviť. Počet kontrolovaných vzoriek ŠVPS vzrástol z 237 na 341 produktov. Doterajšie testy preukázali 17 nevyhovujúcich výrobkov. „Kontroly vykonávame aj naďalej, zameriame sa najmä na prevádzkovateľov, ktorí vlastnia sklady a obchodujú s touto komoditou vo väčšom množstve a dodávajú ho reštauráciám a konečným spotrebiteľom,“ uviedol predseda ŠVPS Jozef Bíreš. Testy na konzervačné látky, aj na prítomnosť salmonely stále pokračujú. Pri žiadnych z testovaných vzoriek zatiaľ neboli objavené chemické látky, ktorými sa v Brazílii malo upravovať pokazené mäso.
V Trenčíne objavili mäso od podozrivého brazílskeho výrobcu
Kontrolu v spoločných stravovacích zariadeniach, ako sú reštaurácie, bistrá či školské prevádzky vykonáva Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚZV), ktorý doposiaľ vyšetril 62 vzoriek brazílskeho mäsa. „Ku dnešnému dňu sme vykonali zhruba 3 tisíc kontrol v 2 900 zariadeniach spoločného stravovania. Našli sme tri vzorky, ktoré boli potvrdené na salmonelu. V tomto prípade išlo o hlbokomrazené hydinové výrobky,“ uviedol minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Išlo najmä o hlbokomrazené kuracie mäso, osolené mäso a kuracie pečene. Podľa Druckera je podstatné, že ÚVZ doposiaľ u obyvateľov nezaznamenal žiadny zvýšený výskyt ochorenia na salmonelózu.
Našli tam mikróby, ktoré predstavujú riziko
Zástupkyňa hlavného hygienika ÚVZ Iveta Trusková uviedla, že okrem troch identifikovaných podozrení na salmonelózu, úrad vyšetruje o aký typ salmonelózy ide. „Našli sme tam mikróby, ktoré predstavujú riziko, ale treba si povedať, že tepelná eliminácia a dostatočná úprava zdravotné riziko dokáže odstrániť,“ dodala. Podľa nej je dôležité verejnosť upozorniť, aby dodržiavala dôkladnú hygienu a dostatočnú tepelnú úpravu mäsa.
„Zdôrazňujem, že mäso zo Slovenska je pod prísnou kontrolou našich veterinárnych inšpektorov od bitúnkov až po pulty. U mäsa, ktoré prešlo pol zemegule a vstúpilo do Európskej únie cez iné krajiny treba byť veľmi opatrný. Spotrebitelia, pýtajte sa odkiaľ pochádza mäso, ktoré vám servírujú v reštauráciách, na tieto informácie máte plné právo,“ vyhlásila Matečná. Európska komisia pre kauzu s brazílskym mäsom už vyzvala členské štáty, aby zvýšili kontrolu dovozu.