BRATISLAVA 4. januára (WEBNOVINY) – Tím vedcov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) pod vedením Martina Hajducha vyvinul vysokoúčinnú a presnú metódu, ktorá môže pomôcť celiatikom.
Umožňuje presne stanoviť aj stopové množstvo pšeničných proteínov, ktoré spôsobujú celiakiu a rôzne alergie. „Metóda je založená na špičkovej technológii kvantitatívnej MSE proteomiky,“ povedal šéf tímu Martin Hajduch z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV.
Vedecký tím s ďalšími tromi členmi v zložení Ľubica Uvačková (Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV), Slávka Bekešová (Virologický ústav SAV) a Ľudovít Škultéty (Virologický ústav SAV, Molekulárno-medicínske centrum) publikoval výsledok svojho výskumu v uznávanom špecializovanom vedeckom časopise Journal of Proteomics.