Trebišov ohrozuje salmonelóza, zo žemľovky ochorelo takmer 50 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Salmonela
V Trebišove sa vyskytla salmonelóza Foto: thinkstock.com

TREBIŠOV 9. júna (WebNoviny.sk) – Epidémia salmonelózy vypukla v Trebišove, potvrdila to dnes agentúre SITA zástupkyňa regionálnej hygieničky Lucia Demesová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove. „V súčasnosti po epidemiologickom vyšetrení v ohniskách nákazy má RÚVZ Trebišov informácie o 46 chorých, z toho je 22 chorých hospitalizovaných a 24 chorých je bez hospitalizácie,“ informovala Demesová.

Faktorom ochorenia bola pravdepodobne žemľovka

Podľa doterajších epidemiologických zistení je pravdepodobným faktorom prenosu pôvodcu ochorenia žemľovka, pretože všetci chorí ochoreli niekoľko hodín až dva dni po jej konzumácii. Klinický obraz ochorenia ako aj pozitívne laboratórne výsledky vyšetrenia biologického materiálu chorých potvrdzujú prítomnosť salmonella enteritidis, t.j. pôvodcu nákazy pre salmonelovú enteritídu.

Výskyt hnačkových ochorení pravdepodobne infekčného pôvodu u dvoch stravníkov, ktorí odoberajú stravu zo stravovacej prevádzky zariadenia sociálnych služieb, bol 5. júna nahlásený na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trebišove (RÚVZ Trebišov). Hlásenie podala telefonicky všeobecná praktická lekárka pre dospelých, ktorá pri anamnestickom vyšetrení zistila epidemiologickú súvislosť. Obaja pacienti konzumovali v piatok druhého júna žemľovku pripravenú v stravovacom zariadení zariadenia sociálnych služieb v meste Trebišov.

Vyšetrovanie ohniska nákazy

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trebišove vyslal dvoch odborných zamestnancov z referátu infekčnej epidemiológie a hygieny výživy, aby vec preverili a nariadili opatrenia v ohnisku nákazy. Pri epidemiologickom vyšetrení zistili, že v piatok 2. júna sa u klientov žijúcich v zariadení vyskytli hnačky po konzumácii stravy – žemľovka s tvarohom a bielkovou vaječnou penou, ktorá bola pripravovaná v zariadení.

Klinické príznaky črevného ochorenia sa postupne objavovali aj u ďalších klientov v nasledujúcich dňoch. Podľa údajov od zamestnancov stravovacieho zariadenia 2. júna pripravili 113 obedov, z toho 70 obedov vydali v zariadení a 43 mimo zariadenia.

Ako uviedla Demesová, 5. júna bola v zariadení nariadená plošná dezinfekcia a nariadený bol aj zvýšený zdravotný dozor všetkým pracovníkom stravovacej prevádzky a opatrovateľkám, ktoré prichádzajú do styku so stravou. V čase epidemiologického vyšetrovania už vzorky inkriminovanej stravy neboli k dispozícii.

Zamestnanci RÚVZ Trebišov urobili odber sterov z prostredia kuchyne, ktoré boli odvezené na laboratórny rozbor RÚVZ Košice. Následne laboratórny rozbor sterov nepotvrdil prítomnosť salmonelly v prostredí.

Nariadený zvýšený dozor

Regionálny hygienik rozhodol 6. júna o ohniskovej dezinfekcii a nariadil zvýšený zdravotný dozor a lekársky dohľad exponovaným zamestnancom, ktorí vykonávajú epidemiologicky závažnú činnosť pri manipulácii s potravinami ďalej tepelne neupravovanými.

Od 6. júna odborní zamestnanci referátu infekčnej epidemiológie vykonávajú epidemiologické vyšetrenie u klientov odoberajúcich stravu z tohto zariadenia, bývajúcich mimo zariadenia sociálnych služieb v meste Trebišov, ako aj u zamestnancov zariadenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať