TOKIO 17. júla (WEBNOVINY) – Medzi spotrebiteľmi v Japonsku sa šíri strach z hovädzieho mäsa kontaminovaného rádioaktivitou, ktoré sa medzičasom objavilo vo väčšine japonských prefektúr. Ako informujú tamojšie médiá, na trh sa dostalo mäso z najmenej 132 zvierat, ktoré kŕmili senom s vysokým obsahom rádioaktívneho cézia. Verejnoprávny rozhlas a televízia (NHK) pritom uvádzajú, že kontaminované produkty hlásili v 36 zo 47 japonských prefektúr, pričom sa predpokladá, že v 31 prefektúrach došlo ku konzumácii.
Rádioaktívne mäso pravdepodobne pochádza z chovov v prefektúre Fukušima, ktorú po marcovom zemetrasení a tsunami postihlo niekoľko jadrových havárií. Očakáva sa, že japonská vláda už v utorok zakáže distribúciu hovädziny od tamojších chovateľov. Vysoký predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Kohei Ocuka však nevylúčil, že zákaz podľa potreby rozšíria o ďalšie oblasti. Japonsko napriek jadrovej katastrofe doteraz nezaviedlo centralizovaný systém potravinovej kontroly a naďalej sa spolieha na testy vykonávané regionálnymi úradmi. Vláda sa pritom snaží rozptýliť obavy verejnosti a ubezpečuje, že bežná konzumácia hovädziny nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.
Ničivé prírodne živly
Silné zemetrasenie aj ničivé vlny tsunami poškodili 11. marca atómovú elektráreň Fukušima I na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu, čo malo za následok sériu vážnych havárií, elektrárni zlyhali chladiace systémy a do prostredia unikla rádioaktivita. V snahe zabrániť roztaveniu palivových tyčí reaktory chladili hektolitrami vody. Vyše 100 000 ton rádioaktívnej vody sa teraz nachádza v podzemných nádržiach a odtokových kanáloch. Časť z nej už unikla do mora, v ktorom taktiež zistili zvýšenú radiáciu. Japonské záchranárske tímy chceli dekontaminovať rádioaktívnu vodu, akciu však zastavili len niekoľko hodín po jej spustení. Ako dôvod uviedli rapídne zvýšenie hodnôt radiácie.
Prírodná katastrofa si vyžiadala najmenej 23 000 obetí.