Urobte si doma vlastný jablkový ocot, je to veľmi jednoduché

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jablkový ocot, jablká, jablčný ocot
Apple cider vinegar. Three glass bottle on blue background. Red apples www.thinkstockphotos.com

Mnoho ľudí si uvedomuje, že jedným z najlepších octov je jablkový. Často je však problém nájsť tento výrobok surový, nefiltrovaný a organický, pretože výrobcovia používajú rôzne techniky na zvýšenie množstva na úkor kvality.

Našťastie existuje spôsob, ako si vyrobiť svoj vlastný jablkový ocot doma, a postup je veľmi jednoduchý. Všetko, čo potrebujete, je nejaký čas na kvasenie jabĺk a ste hotoví.
Existujú dva spôsoby výroby domáceho organického jablčného octu. Jeden používa jablkový odpad, zatiaľ čo na druhý recept potrebujete celé jablká. Vyberte si niektorý z týchto dvoch a vychutnajte si zdravý ocot.

Ocot z jablkového odpadu

Ak chcete vyrobiť jablkový ocot z odpadu, musíte ušetriť šupky a jadrá. Táto metóda je najvhodnejšia pre ľudí, ktorí denne jedia jablká, takže namiesto toho, aby vyhadzovali zvyšky, ich môžu zachrániť, aby urobili ocot. Dokonca táto metóda vám zaberie menej času ako prvá. 

Potrebujete:

– veľkú misku alebo nádobu so širokým hrdlom
– zvyšky jabĺk (najlepšie pestovaných )
– plátno (na ochranu octu pred špinou a muchami)

Postup
Zvyšky nechajte na vzduchu, aby zhnedli. Potom, čo získajú hnedú farbu, umiestnite ich do misy alebo nádoby a naplňte ju vodou až po vrchol. Môžete dať toľko kúskov, koľko chcete. Odpad z jabĺk sa dá dokonca aj postupne dopĺňať. 

Misku alebo pohár zakryte s plátnom a nechajte ho na tmavom a teplom mieste, napríklad v skrini. Po niekoľkých dňoch sa začne obsah zahusťovať a na hladine sa vytvorí divný povlak. To znamená, že musíte prestať pridávať ďalší odpad.

Nechajte ho kvasiť celý mesiac a potom ho môžete začať ochutnávať, aby ste zistili, či je dostatočne silný. Potom obsah misky preceďte cez plátno.
Nebojte sa, ak je ocot trochu zakalený, je to len sediment zo zvyškov, ktorý nie je vôbec na škodu. Ak ho chcete mať číry, tak ho znovu preceďte. 

Jablká, jablko,
Woman’s hand with a knife cuts the apples on the wooden board in the kitchen. Healthy eating and lifestyle. www.thinkstockphotos.com

Ocot z celých jabĺk

Táto metóda trvá dlhšie. Až sedem mesiacov.

Potrebujete:

– 10 jabĺk (pestovaných ekologicky)
– misu
– gázu alebo plátno

Táto metóda je prakticky rovnaká, ibaže zahŕňa viac práce a viac času. Jablká rozrežte na štvrtiny. Nemusíte ich šúpať. Nechajte ich zhnednúť ako v prvej metóde a potom ich vložte do misy naplnenej vodou. Zakryte misku a odložte ju 6 mesiacov na tmavé a teplé miesto.
Po uplynutí 6 mesiacov spozorujete rovnaký povlak. Kvapalinu sceďte a nechajte ju v inej miske pokrytej tkaninou na ďalších 4 až 6 týždňov. Voila, teraz viete, ako vyrobiť jablkový ocot.

Jablkový ocot, jablká
Cider vinegar bottle and red apples in a wooden basket. www.thinkstockphotos.com

www.dailynutritionnews.com

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať