BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Maslo je jednou z tých potravín, ktoré môžu premeniť nevýrazné jedlo do majstrovského diela. V posledných niekoľkých desaťročiach bolo obviňované za obezitu a ochorenia srdca. Ale v poslednej dobe nastal comeback a maslo je považované ako súčasť „zdravej výživy“.
Existuje mnoho vitamínov rozpustných v tukoch v masle. Zahŕňa vitamíny A, E a K2. Vitamín K2 je pomerne zriedkavé v modernej strave a mnoho ľudí to nevie. Vitamín K2 môže mať silný vplyv na zdravie. Je úzko spojený s metabolizmom vápnika a nízky príjem je spájaný s radom vážnych ochorení, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a osteoporózy.
Tradičné pokyny výživy majú tendenciu zlyhať a mať opačný efekt. Ukážkovým príkladom je , že sme na odporúčanie nahradili maslo margarínom. Nahradili sme maslo, zdravé jedlo, za niečo obsahujúce vysoko spracované trans-tuky, ktoré sú vyložene toxické a môžu spôsobiť najrôznejšie ochorenia. Margarín výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, zatiaľ čo maslo nemá žiadny účinok.
Mastná kyselina, butyrát 4-uhlík je vytvorená pomocou baktérií v hrubom čreve, ak sú vystavené na diétnej vláknine. To môže byť hlavný dôvod, prečo má vlákno zdravotný prínos pre ľudí. V skutočnosti, butyrát odvodzuje svoj názov z masla.
Maslo je skvelým zdrojom mastnej kyseliny zvanej konjugovanej kyseliny linolovej. Táto mastná kyselina má silný vplyv na metabolizmus a je skutočne komerčná ako doplnok na chudnutie.
Úrady často odporúčajú, aby sme zvolili nízkotučné mliečne výrobky. Týmto spôsobom môžeme získať vápnik, ktorý potrebujeme bez všetkých tých „zlých“ tukov a kalórií. Avšak aj napriek vyššiemu obsahu kalórií, jesť plnotučné výrobky, nie je spojené s obezitou.
V skutočnosti, najnovší prieskum, ktorý sa zaoberal účinkami konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku na obezitu, kardiovaskulárne choroby a iné metabolické poruchy zistil, že s vysokým obsahom tuku mliečnych výrobkov sa nezvýšilo riziko metabolických porúch a bola spojená s výrazne nižším rizikom obezity.
A tá azda najväčšia výhoda masla je tá, že naše jedlá zjemní a dodá im úžasnú chuť. Takisto je výborné na vianočke a iných rôznych pečivách.