Trh naďalej zaplavujú nekvalitné vajcia a hydina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vajcia
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo
Hydina
Foto: SITA/Diana Černáková Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Slovenský trh zaplavujú nekvalitné hydinové výrobky, ktoré sa k nám dostávajú nelegálnym spôsobom či už prostredníctvom ich prebaľovania, falošného označovania alebo priamo predajom v obciach a popri cestách.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).

„Nelegálny obchod zahŕňa dve cesty, prvou cestou sú ambulantné predaje, druhou je falšovanie označenia vajec, ako aj zavádzanie spotrebiteľa pri prebaľovaní hydiny,“ povedal riaditeľ únie Daniel Molnár.

Farmy nespĺňajú kritériá

Aktuálnym problémom je nelegálny dovoz vajec predovšetkým z Poľska.

„Predávajú sa vajcia, ktoré sú dovezené ako neoznačené z nepovolených chovov a následne sú na Slovensku určitými firmami označené evidenčnými číslami slovenských výrobcov a predávané na slovenskom trhu,“ vysvetlil Molnár.

O týchto prípadoch vie podľa jeho slov aj Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS), ktorá už postúpila informácie orgánom činným v trestnom konaní.

Od začiatku roka, kedy v rámci EÚ vstúpili do platnosti nové pravidlá pre chovy sliepok zaručujúce ich lepšie pohodlie, sa viacerým farmám nepodarilo splniť tieto kritériá a nezískali tak potrebné povolenia.

Vajcia z takýchto chovov sa preto podľa Ladislava Birčáka zo spoločnosti Novogal, a. s. nesmú predávať a ich dovoz je nelegálny. „Farma v Poľsku nemala registráciu ani licenčné číslo, ale predávala svoj tovar cez farmu, ktorá to číslo mala. Bohužiaľ aj s privretými očami poľských veterinárnych inštitúcií,“ komentoval Birčák.

Takéto vajcia sa podľa informácií ÚHS dostávajú aj na slovenský trh, a to buď pod číslom inej firmy, ktorá je registrovaná v Poľsku, ale v poslednej dobe sa využívajú aj registrácie slovenských firiem. „Niektorí slovenskí podnikatelia s cieľom umiestniť poľský tovar na náš trh začali označovať vajcia s číslom registrovanej farmy zo Slovenska, pričom so slovenskou produkciou to nemá nič spoločné,“ dodal Birčák.

Nekontrolované hydinové mäso

Hydinárov trápi aj ambulantný predaj, prostredníctvom ktorého sa na Slovensko dostáva neoznačené a nekontrolované hydinové mäso.

Situáciu komplikuje fakt, že samotní starostovia obcí takéto predaje nenahlasujú, pričom predajcovia často nemajú potrebné povolenia a nespĺňajú vyžadované hygienické normy. „Tým štát prichádza o príjmy do štátneho rozpočtu,“ povedal Molnár.

Čiastočným riešením by podľa neho bolo určiť jednu inštitúciu, ktorá bude takýmto predajcom udeľovať jedno kompletné povolenie na predaj namiesto v súčasnosti potrebných viacero povolení od rôznych inštitúcií.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať