Veľa soli a cukru škodí – počúvate z každej strany. Bez nich však jedlo nemá takmer žiadnu chuť. Našťastie existujú koreniny a bylinky, ktoré ich nielenže skvelo nahradia, ale i prospejú nášmu zdraviu. Tu je niekoľko tipov.
Petržlenová vňať
Odborníci odporúčajú ako prevenciu proti rakovine prsníka pridávať čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať do jedla každý deň.
Šalvia
Má protizápalové vlastnosti, vďaka ktorým pôsobí proti prechladnutiu a bolestiam v krku. Celkovo poskytuje úľavu aj od iných bolestí a žalúdočných nevoľností.
Rozmarín
Táto rastlina obsahuje účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú likvidovať v jedle baktérie, a tým chráni mäso pred pokazením.
Ďumbier
Ďumbier alebo inak aj zázvor znižuje bolesti svalov a kĺbov, upokojuje podráždený žalúdok, posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha v boji proti rakovine.
Škorica
Jedna lyžička denne dokáže vyrovnať hladinu krvného cukru. Môžu ju aj ľudia trpiaci na diabetes 2. typu.
Chilli papričky
Vďaka látke kapsaicín zrýchľujú metabolizmus, pomáhajú spaľovať tuky a odďaľovať hlad. Zároveň znižujú riziko žalúdočných vredov.
Šafran
Zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS) a depresie. Primiešajte ho do ryže a budete mať lepšiu náladu.
Kurkuma
Pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch. Má hojivé účinky, zmierňuje bolesť a potláča nádorové ochorenia.