BRATISLAVA 16. októbra (WEBNOVINY) – Je to jeden z medzinárodne uznávaných dní podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Každoročne poukazuje na problematiku globálnej potravinovej bezpečnosti a nedostatku či dostupnosti potravín vo svete.
Deň 16. október ako Svetový deň potravy alebo Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979. V ten rok bol vyhlásený na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo FAO – Food and Agriculture Organisation of the United.
Vo svete ešte stále existujú obrovské rozdiely, pokým jedni žijú v prepychu a blahobyte, ďalší trpia a zomierajú od hladu. Svetový deň potravy je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete. V niektorých krajinách sa venujú najmä problematike nových technológií pri produkcii potravinových surovín, inde riešia základný problém – nedostatok potravín a hladovanie. V každom prípade extrémy zdraviu neprospievajú, v bohatých krajinách ide o prejedanie sa a nadmernú konzumáciu potravín, v krajinách tretieho sveta ľudia umierajú kvôli nedostatku jedla. Dopady na zdravie a život človeka sú v oboch prípadoch alarmujúce.
Podľa FAO bola v roku 2009 dosiahnutá kritická hranica miliardy hladujúcich po celom svete v dôsledku rastúcich cien potravín a finančnej krízy. „Je to tragédia dnešnej modernej doby,“ opísal situáciu generálny riaditeľ FAO Jacques Diouf.
Štatistiky hovoria, že v súčasnosti žije 17% obyvateľov Európskej únie pod hranicou chudoby. Aj z tohto dôvodu bol rok 2010 vyhlásený za Európskou komisiou za „Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu“. S chudobou úzko súvisí nedostatok potravín a fakt, že si ľudia nemôžu dovoliť kupovať kvalitné potraviny a to sa odráža na ich zdraví.
Na Slovensku nemožno hovoriť o hladovaní, avšak téma vyváženej racionálnej stravy u ľudí zo sociálne slabších rodín je tabu. A nejde len o deti ale aj širokú skupinu dôchodcov a starších ľudí, ktorí žijú v hmotnej núdzi alebo v chudobe.
Slovensko je jednou z krajín, ktoré si pripomínajú Svetový deň potravy, ľudia by sa mali zamyslieť nad konzumovanou stravou a potravinami neplytvať, no na druhej strane príliš na ich kvalite nešetriť.
Zdroj www.fao.org