Gréci vypočítali, koľko ich bude stáť utečenecká kríza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj minulý týždeň upozornila, že Grécko bude potrebovať pomoc so záťažou, ktorú pre ekonomiku znamená prílev migrantov. Foto: SITA/AP

RÍM 14. marca (WebNoviny.sk) – Náklady Grécka spojené s migračnou krízou presiahnu doteraz odhadovaných 600 mil. eur, keďže viac a viac migrantov je nútených zostať v krajine. V nedeľu to povedal šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras. Viac ako 41 tis. migrantov uviazlo v Grécku po uzatvorení balkánskej migračnej cesty.

Grécka centrálna banka ešte minulý mesiac predpokladala, že krajina bude potrebovať 600 mil. eur na pokrytie nákladov na záchranné práce, vytváranie útulkov a repatriáciu. „Odhad bol založený na tom, že Grécko je len tranzitnou krajinou. Ak ale teraz budeme musieť byť hostiteľom veľkého množstva utečencov, tento odhad bude treba zrevidovať,“ povedal Stournaras pre noviny Il Sole 24 Ore.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj minulý týždeň upozornila, že Grécko bude potrebovať pomoc so záťažou, ktorú pre ekonomiku znamená prílev migrantov.

Stournaras zároveň uviedol, že Grécko v apríli očakáva rokovania s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o úľave od gréckeho dlhu. Atény prisľúbili, že v tomto roku zníži výdavky dôchodkového systému o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) a dosiahnu do roku 2018 primárny rozpočtový prebytok vo výške 3,5 % HDP.

Stournaras dodal, že partneri eurozóny minulý rok úľavu od dlhu prisľúbili, ak Grécko splní podmienky. „Sľub ešte nesplnili,“ uviedol. „Dúfame, že naši partneri a MMF budú schopní sľub splniť, pretože to nebol sľub, ale dohoda,“ uzavrel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia