Príčina smrti ruského exministra Lesina je známa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskva
Foto: ilustračné, Thinkstock

WASHINGTON 11. marca (WebNoviny.sk) – Príčinou smrti bývalého ruského ministra tlače Michaila Lesina, ktorého vlani v novembri objavili mŕtveho v hotelovej izbe v americkom Washingtone, bol podľa výsledkov pitvy silný úder do hlavy. Informovali o tom v piatok svetové agentúry AP a DPA s odvolaním sa na vyjadrenia amerických úradov a médií. Výsledky pitvy potvrdil aj hovorca washingtonskej polície Hugh Carew.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí a Kremeľ uviedli, že od USA očakávajú vysvetlenie príčin smrti Lesina. Kritizovali tiež americké úrady, že nereagovali na žiadosť ruského veľvyslanectve vo Washingtone o priebežné informovanie. „Očakávame od Washingtonu príslušné vysvetlenia a oficiálne informácie týkajúce sa vyšetrovania,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Telo Michaila Lesina sa našlo 5. novembra 2015 v izbe washingtonského hotela Dupont Circle. Podľa patológa, ktorý telo obhliadal, 59-ročný Lesin zomrel na následky úderu tupým predmetom do hlavy. Vo vyhlásení patológa sa ďalej uvádza, že Lesin mal ďalšie zranenia na krku, trupe, horných i dolných končatinách. Patológ vo svojej správe neuviedol, či zranenia na tele svedčia o trestnom čine alebo nehode.

Lesin bol v rokoch 1999-2004 ruským ministrom pre tlač, rozhlas a televíziu, pričom veľmi často sprevádzal prezidenta Vladimira Putina počas jeho oficiálnych návštev. Od roku 2004 do 2009 zastával post mediálneho poradcu. V roku 2013 sa stal šéfom holdingu Gazprom-Media, ktorý sa označuje za jednu z najväčších mediálnych skupín v Rusku i Európe.

O rok neskôr sa však Lesin tejto funkcie vzdal, údajne z rodinných dôvodov. Práve Lesinovi sa tiež pripisujú zásluhy za založenie v angličtine vysielajúcej spravodajskej siete Russia Today, ktorá má podporu ruskej vlády a prináša „ruský pohľad“ na udalosti na medzinárodnej politickej scéne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michail Lesin