Belgická vláda predĺžila prítomnosť vojakov v uliciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Razie v Belgicku, v meste platí najvyšší stupeň ohrozenia
Belgická polícia počas nedeľňajšej večernej protiteroristickej operácie v Bruseli a širšom okolí, ako aj v meste Charleroi predbežne zatkla 16 ľudí a uskutočnila 22 razií. Foto: SITA, AP

Brusel 4. marca (WebNoviny.sk) – Belgický minister obrany Steven Vandeput dnes potvrdil, že federálna vláda rozhodla o predlžení prítomnosti ozbrojených vojakov v uliciach Bruselu a ostatných miest o ďalší mesiac. Celkový počet nasadených vojakov sa má zvýšiť na 740, teda o 40 mužov.

Dodatočných 40 príslušníkov armády bude odvelených na ochranu belgických jadrových zariadení, uviedla televízna stanica RTBF.

Vojaci hliadkujú v uliciach belgických miest už vyše roka, dôvodom sú obavy z možných teroristických útokov. Federálna vláda prijala toto opatrenie krátko po vlaňajších útokoch na satirický časopis Charlie Hebdo v Paríži a najmä po likvidácii teroristickej džihádistickej bunky v belgickom meste Verviers. K obom udalostiam došlo v januári 2015.

Prítomnosť vojakov v uliciach bola ešte posilnená po novembrových atentátoch v Paríži, keď bol v Bruseli na necelý týždeň zavedený štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia. Ďalší mesiac potom platil tretí stupeň, čo znamená „vážne ohrozenie“.

Vláda sa dnes rozhodla predĺžiť nasadenie vojakov v uliciach na základe odporúčania Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM), podľa ktorého nedošlo k zlepšeniu situácie v bezpečnostnej oblasti.

Operácia s názvom „Bdelý strážca“ mobilizuje dovedna 1000 vojakov, z toho je 700 je nasadených priamo v uliciach miest. Belgických daňových poplatníkov toto opatrenie stojí približne milión eur mesačne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia