Morales sa nebude môcť uchádzať o štvrté funkčné obdobie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Evo Morales
Bolívijský prezident Evo Morales. Foto: SITA/AP

La Paz 24. februára (WebNoviny.sk) – Bolívijskí voliči v referende tesným výsledkom hlasovania odmietli zmenu ústavy, ktorá by umožnila prezidentovi Evovi Moralesovi uchádzať sa v roku 2019 o štvrté funkčné obdobie v úrade najvyššieho predstaviteľa krajiny. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Podľa webovej stránky tamojšej vlády sa nedeľňajší plebiscit skončil percentuálnym pomerom 51:49 v neprospech legislatívnej úpravy na základe 99,5 percenta spočítaných hlasov. Výsledok referenda zároveň znemožní opätovne sa uchádzať o svoj úrad aj viceprezidentovi Álvarovi Garcíovi Linerovi.

Morales, prvý bolívijský prezident domorodého pôvodu, pomohol miliónom obyvateľov dostať sa z chudoby tým, že prostriedky získané z ťažby zemného plynu vložil do sociálnych programov a novej infraštruktúry. Morales stojí na čele krajiny od roku 2006; štvrtý mandát by mu zaručil vládnutie do roku 2025.

Referendum vyhlásil on sám s tým, že potrebuje viac času na implementáciu reforiem. Pozorovatelia z Organizácie amerických štátov (OAS) nehlásili žiadne volebné podvody. Delegácia na čele s exprezidentom Dominikánskej republiky Leonelom Fernándezom vyzvala obyvateľov, aby zostali pokojní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Evo Morales