Bavorský premiér obhajoval svoj zámer stretnúť sa s Putinom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová, Horst Seehofer
Zľava: Bavorský premiér Horst Seehofer a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

BERLÍN 1. februára (WebNoviny.sk) – Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer obhajoval v nedeľu svoje rozhodnutie stretnúť sa v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Urobil tak napriek varovaniam, že by tým mohol poškodiť utečeneckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nemecko-ruské vzťahy sú napäté

Seehofer, ktorý Merkelovú ostro kritizuje za to, že do Nemecka pustila taký veľký počet migrantov z Blízkeho východu a iných častí sveta, uviedol, že s jeho cestou do Moskvy súhlasila aj kancelárka, aj minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Do Ruska by mal Seehofer odcestovať vo štvrtok.

Nemecko-ruské vzťahy sú napäté po tom, ako 13-ročná tínedžerka ruského pôvodu povedala, že ju v noci z 11. na 12. januára v Berlíne uniesli a znásilnili migranti. Nemecká prokuratúra v piatok uviedla, že má dôkaz o tom, že tvrdenia dievčaťa sa nezakladajú na pravde.

Dvojstranné vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom naštrbila aj kríza na Ukrajine a občianska vojna v Sýrii, pričom nemecké médiá obviňujú Moskvu, že tajne spolupracuje s ultrapravicovými a protiimigračnými stranami, ktoré si v Nemecku a ďalších európskych krajinách získavajú čoraz väčšiu odporu.

„Tú cestu sme veľmi dôkladne pripravovali… a nijakú paralelnú zahraničnú politiku nerobíme,“ povedal pre televíziu ZDF Seehofer, ktorý zároveň dodal, že jeho cesta je motivovaná dobrými vzťahmi – najmä v oblasti obchodu – medzi bohatým Bavorskom a Ruskom.

Seehoferova Kresťanskosociálna únia vyzýva na zatvorenie hraníc

Kritikov zo všetkých segmentov nemeckého politického spektra však Seehoferove tvrdenia nepresvedčili.

„Seehofer sa v diskusii o utečencoch jednoznačne postavil proti kancelárke – skutočne dúfam, že sa tá cesta neuskutoční,“ uviedol Roderich Kiesewetter, poslanec nemeckého parlamentu za Merkelovej Kresťanskodemokratickú úniu (CDU).

Seehoferova Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá je sesterskou stranou Merkelovej CDU, už dlhšie dôrazne vyzýva kancelárku, aby zatvorila hranice a poslala domov tých migrantov, ktorí nemajú nárok na udelenie politického azylu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováFrank-Walter SteinmeierHorst SeehoferVladimir Putin