Obrazom: Jakartou otriasli výbuchy, útočil Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útoky v Jakarte
Foto: SITA/AP

JAKARTA 14. januára (WebNoviny.sk) – Najmenej sedem ľudí vrátane piatich útočníkov zahynulo vo štvrtok pri sérii bombových útokov a streľbe v centre indonézskej metropoly Jakarta. Medzi zabitými je aj jeden občan Kanady. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenia miestnej polície.

Indonézsky prezident Joko Widodo útoky označil za teroristický čin, zároveň však vyzval verejnosť, aby sa zachovala pokoj. „Nemôžeme byť vystrašení a porazení týmto teroristickým činom,“ vyhlásil Widodo, ktorého citovala internetová stránka Kompas.com.

Obrazom: Útoky v Jakarte

Polícia tesne po začatí útokov uzatvorila celú oblasť

K výbuchom došlo na viacerých miestach Jakarty, okrem iného pred kaviarňou americkej Starbucks, policajným stanovišťom v blízkosti obchodného centra Sarinah, neďaleko prezidentského paláca a kancelárií OSN, spresnil hovorca jakartskej polície. „Štyria páchatelia boli zabití v prestrelke s políciou,“ uviedol hovorca, ktorého citovala DPA. Dodal, že podľa dostupných informácií nie sú pravdepodobne na úteku žiadni ďalší útočníci. Pri útokoch utrpeli podľa jeho slov zranenia traja policajti.

Vedenie Starbucksu uviedlo, že zranenia utrpel jeden zo zákazníkov kaviarne, avšak jej zamestnancom sa nič nestalo. Polícia tesne po začatí útokov uzatvorila celú oblasť, v ktorej sa nachádza množstvo úradov. Ľuďom v nej zároveň prostredníctvom reproduktorov nariadila, aby nevychádzali z budov. Na miesto následne dorazili stovky policajtov a vojakov v obrnených vozidlách. Zásah polície proti militantom v indonézskej metropole sa podľa informácií agentúry AP už skončil, pričom polícia má situáciu v meste pod kontrolou.

Útočil Islamský štát

K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). „Bojovníci Islamského štátu vykonali dnes ráno ozbrojený útok namierený voči cudzincom a bezpečnostným silám, ktoré zaisťujú ich ochranu v hlavnom meste Indonézie,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová agentúra Aamak napojená na IS.

Zodpovednosť IS potvrdil aj veliteľ jakartskej polície Tito Karnavian. Podľa neho za útokmi stojí „určite“ práve táto teroristická organizácia a naplánoval ich jeden z jej členov operujúcich v Sýrii. Podľa šéfa indonézskej polície Antona Charliyana chceli militanti uskutočniť v Jakarte podobné útoky, k akým došlo 13. novembra v Paríži. Páchatelia boli podľa neho v pravdepodobne napojení na IS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát