BRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Ženy, ktoré pijú veľa kávy, touto konzumáciou môžu znížiť riziko vytvorenia jedného typu rakoviny prsníka. Vyplýva to z výskumu švédskych vedcov. Onkológovia však vyzývajú na obozretnosť. Zistenia univerzity Karolinska Institutet v Štokholme sú založené na štúdii zahŕňajúcej takmer 6-tisíc žien, z ktorej vyplýva, že viac ako päť šálok kávy denne znižuje riziko rakoviny o polovicu. Odborníci ale naopak upozorňujú na to, že dôkazov, ktoré by potvrdzovali tento výsledok, nie je dosť a ženy by sa mali skôr zamerať na zdravý životný štýl, ak chcú znížiť riziko rakoviny.
Švédski výskumníci v súčasnosti robia ďalšie testy v snahe zistiť viac o možnostiach účinku kávy. Ich prvé zistenia, ktoré publikoval žurnál Breast Cancer Research, naznačujú, že káva znižuje riziko agresívnej formy rakoviny prsníka, ktorá je odolná voči liekovej liečbe a vyžaduje chemoterapiu. Švédi sa v rámci výskumu pýtal žien po menopauze – s nádorom, ale aj bez neho – na rôzne faktory ich životného štýlu vrátane konzumácie kávy. Objavili tak spojitosť medzi vyššou spotrebou kávy a nižším rizikom rakoviny prsníka.
Jeden z vedcov Per Hall uviedol: „Boli sme prekvapení. Ale výsledky boli jasné. Keď sme sa bližšie pozreli na agresívnejšiu formu rakoviny, zistili sme, že jej výskyt je nižší o polovicu“. Ide pritom o „ženy, ktoré pijú veľa kávy a diagnostikovali im túto rakovinu,“ dodal. To, ako káva znižuje spomínané riziko, však vysvetliť nevedel. „V káve je veľa rôznych zložiek, z ktorých ktorákoľvek môže mať tento účinok,“ povedal Hall.
Druhým problémom štúdie predstavuje fakt, že výskum sa zakladá na spoľahlivosti pamäte a tvrdení žien, koľko kávy vypili, pričom sa neuvádza, či pili espresso, cappuccino alebo bezkofeínovú kávu. Profesor Hall by preto ženám neradil zvyšovať konzumáciu kávy kým nebudú známe výsledky ďalšieho výskumu, pretože príliš veľa kávy môže mať na človeka aj negatívne účinky.
Podľa Yinku Eba z Cancer Research UK „táto štúdia nedokazuje neoblomný dôkaz, že pitie veľkého množstva kávy môže znížiť riziko rakoviny prsníka, keďže sa zakladá na tom, čo si pamätajú ľudia s rakovinou o tom, koľko kávy vypili pred niekoľkými rokmi“. „Predošlý výskum týkajúci sa konzumácie kávy a rakoviny prsníka nám poskytol zmiešané výsledky a autori tejto novej štúdie pripúšťajú potrebu ďalšej práce pre potvrdenie zistení,“ povedal Ebo. Ako dodal, existujú dostatočné dôkazy toho, že rakovinou prsníka sú menej ohrozené ženy, ktoré sú po prechode fyzicky aktívne, pijú iba málo alebo žiaden alkohol a udržiavajú si zdravú váhu.