BRATISLAVA 10. augusta (WebNoviny.sk) – Kontrola stravovacích zariadení by mala byť v kompetencii Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠPVS).
Myslia si to zástupcovia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorých je úroveň kontroly v týchto zariadeniach nedostatočná. Hydinári tým reagujú na kauzu dovezených vajec kontaminovaných pesticídom.
Aktualizované: Vajcia kontaminované pesticídom našli už aj na Slovensku
V stredu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR potvrdilo, že kontrolóri z ŠVPS našli vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom 21 balení uvarených a olúpaných vajec, ktoré obsahovali pesticid fipronil. Vajcia boli dodané na Slovensko z Holandska cez viacero krajín.
„V konečnom dôsledku na to dopláca spotrebiteľ, ktorý je v stravovacích zariadeniach odkázaný na potraviny, neraz ohrozujúce jeho zdravie. A to nemusia byť v tomto prípade len samotné konzumné vajcia, ale aj výrobky z nich – vaječné hmoty, majonéza a podobne,“ uviedol riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.
Holandsko o problémových vajciach vedelo už v novembri, tvrdí belgický minister
Hydinári zároveň pripomínajú, že Slovensko je pri produkcii vajec sebestačné a odberateľ má záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti na rozdiel od dovozových vajec, ktoré sprevádzajú rôzne škandály.
„A kým sa dostanú na Slovensko precestujú polovicu Európy, pričom dátum znášky v takýchto prípadoch málokoho zaujíma,“ upozornil Molnár.