Stravovacie zariadenia by mala podľa hydinárov kontrolovať štátna veterinárna správa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vajíčka
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

BRATISLAVA 10. augusta (WebNoviny.sk) – Kontrola stravovacích zariadení by mala byť v kompetencii Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠPVS).

Myslia si to zástupcovia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorých je úroveň kontroly v týchto zariadeniach nedostatočná. Hydinári tým reagujú na kauzu dovezených vajec kontaminovaných pesticídom.

V stredu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR potvrdilo, že kontrolóri z ŠVPS našli vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom 21 balení uvarených a olúpaných vajec, ktoré obsahovali pesticid fipronil. Vajcia boli dodané na Slovensko z Holandska cez viacero krajín.

„V konečnom dôsledku na to dopláca spotrebiteľ, ktorý je v stravovacích zariadeniach odkázaný na potraviny, neraz ohrozujúce jeho zdravie. A to nemusia byť v tomto prípade len samotné konzumné vajcia, ale aj výrobky z nich – vaječné hmoty, majonéza a podobne,“ uviedol riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Hydinári zároveň pripomínajú, že Slovensko je pri produkcii vajec sebestačné a odberateľ má záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti na rozdiel od dovozových vajec, ktoré sprevádzajú rôzne škandály.

„A kým sa dostanú na Slovensko precestujú polovicu Európy, pričom dátum znášky v takýchto prípadoch málokoho zaujíma,“ upozornil Molnár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR