Chcú zostať Slováci v EÚ? Prieskum to ukázal jednoznačne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bratislavský hrad
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 10. júla (WebNoviny.sk) – Väčšine Slovákom sa nepáči rozhodnutie britských voličov v referende o odchode Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z prieskumu Agentúry Polis pre agentúru SITA. Telefonický prieskum uskutočnila agentúra od 25. júna do 1. júla na vzorke 1 433 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR.

Rozhodnutie britských voličov sa páči 16,6 percenta respondentov v prieskume. Naopak, nepáči sa 54,7 percenta respondentov a ďalších 28,7 percenta ľudí sa nevedelo vyjadriť. Ak by podobné referendum bolo na Slovensku, za odchod z EÚ by hlasovalo 12,7 percenta respondentov, za zotrvanie v EÚ by hlasovalo 74,1 percenta opýtaných a k otázke sa nevedelo vyjadriť 13,2 percenta ľudí.

Výsledok britského referenda zároveň označilo 44,5 percenta ľudí za začiatok rozpadu EÚ. Nemyslí si to 34,7 percenta opýtaných a 20,8 percenta nevedelo na otázku odpovedať.

Výsledok britského referenda by podľa 64 percent respondentov mal byť začiatkom reformy EÚ, ktorá by viac zohľadňovala názory jednotlivých členských krajín ako Bruselu. Opačný názor má 9,3 percenta ľudí a 26,7 percenta nevedelo na otázku odpovedať.

Približne dve tretiny (66,2 percenta) opýtaných si myslí, že výsledok britského referenda by mal posilniť vzťahy v rámci Visegrádskej štvorky (V4). Nemyslí si to 9,3 percenta respondentov a 24,5 percenta nevedelo odpovedať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Polis Slovakia