Kosci už kujú svoje nástroje, začne sa liga v ručnom kosení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kosa
Foto: SITA/Peter Maďar

DRAHOVCE 24. apríla (WebNoviny.sk) – Tradície našich predkov bude aj v tomto roku pripomínať kosecká liga, seriál súťaží v kosení ručnou kosou. Odštartuje v sobotu 30. apríla prvým kolom v Drahovciach pri Piešťanoch a skončí sa 30. júla v Cígli. Jednotlivé súťaže budú aj v obciach Prašník, Nižný Hrušov, Ľubovec, Veľký Šariš, Krivany a Ostrý Grúň.

Majstrov vyhlásia v Nitre

Koseckú ligu organizuje občianske združenie Slovenský kosecký spolok. Informoval o tom jeho staršina Miroslav Ledecký. Okrem súťažných kosení sa členovia spolku zúčastňujú aj na viacerých nesúťažných podujatiach nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Bodkou za tohtoročnou koseckou sezónou bude podujatie v rámci nitrianskeho Agrokomplexu 20. augusta, kde okrem ukážok kosenia a prác pri tradičnom zbere sena budú vyhlásení majstri Slovenska v kosení ručnou kosou v jednotlivých kategóriách.

Okrem spomínaných akcií sa skupina slovenských koscov podľa Ledeckého chystá navštíviť kosecké podujatie v ruskom meste Arrti v Sverdlovskej oblasti, navštíviť tam chcú aj fabriku na výrobu kôs.

V kosení súťažia aj deti

V koseckej lige súťažia deti do 18 rokov, ženy a muži do 60 rokov a muži nad 60 rokov. Deti a ženy kosia políčko s rozmermi 5 x 5 metrov, muži 5 x 10 metrov, použiť môžu kosu maximálnej dĺžky 90 centimetrov. Niektorí organizátori zaviedli aj kategóriu kosenia plochy 100 metrov štvorcových bez obmedzenia dĺžky kosy.

Slovenský kosecký spolok vznikol v roku 2008 v Pohorelej. Jeho prvým staršinom bol veľký propagátor ručného kosenia Lukáš Jánoška. V roku 2012 úlohu staršinu prevzal Miroslav Ledecký. Okrem organizovania súťaží je úlohou spolku pripomínanie tradičných senných prác a propagácia návratu ručného kosenia na slovenské lúky.

Členovia Slovenského koseckého spolku si tradície predkov pripomínajú aj oblečením, na podujatiach sa zúčastňujú v krojoch. Na súťažiach nechýba ani spev hrabáčok a vôňa pôvodných koseckých jedál.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať