Vládny program je slohové cvičenie, myslí si Lipšic

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel Lipšic
Predseda strany NOVA Daniel Lipšic počas rokovania pokračujúcej 58. schôdze NR SR. Bratislava, 8. december 2015. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Programové vyhlásenie novej vlády je ako slohové cvičenie. Vyhlásil to dnes v relácii O päť minút 12 televízie RTVS poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Ľudia po celom Slovensku sú podľa neho frustrovaní tým, aká vláda po voľbách vznikla a za aký čas vznikla. „Dve tretiny občanov sú nespokojné, majú pocit, že sa oligarchovia dohodli na ich úkor,“ vyhlásil s tým, že výsledok volieb naznačoval jasné nie vláde Smeru. Vládny program podľa Lipšica prináša aj nejaké pozitívne zmeny, napríklad v oblasti súdnictva, tie sú však len kozmetické a veci k lepšiemu nemenia. Novú vládu Lipšic opätovne označil za zlepenec oligarchov.

Podľa Borisa Kollára (Sme rodina) je programové vyhlásenie podobné programovým vyhláseniam predošlých vlád Roberta Fica. „Každá zo strán tvrdí, že tam presadila 90 percent svojho programu. To by musela byť vláda jednej strany,“ uviedol. Ako však ďalej povedal, jeho strana chce byť v parlamente konštruktívnou opozíciou. „Ak príde návrh dobrého zákona, zahlasujeme zaň. Budeme ale silno kričať, pokiaľ to bude v záujme finančných skupín,“ zdôraznil.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára je naopak programové vyhlásenie dobrým dokumentom. V súčasnej nestabilnej situácii, ktorú sprevádza napríklad konflikt na Ukrajine alebo hrozba vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie bolo podľa neho potrebné na Slovensku situáciu zastabilizovať. „Iná vláda nemohla vzniknúť,“ povedal Bugár s tým, že programové vyhlásenie chválili napríklad niektoré mimovládne organizácie alebo prezident Andrej Kiska. Za frustráciu voličov je podľa neho zodpovedná aj súčasná opozícia, ktorá zvoláva manifestácie a voči koalícii vedie štvavú kampaň. Bugár pripustil, že nie vo všetkých otázkach pri vyjednávaniach dosiahli s koaličnými partnermi zhodu. „Boli určité otázky, kde sme sa nezhodli, napríklad zákon zakazujúci dvojité občianstvo,“ povedal s tým, že tieto otázky však môžu neskôr pred partnermi znovu otvoriť.

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) zdôraznil, že nový vládny program sa líši od toho prijatého v roku 2012. „Pri vytváraní vlády sme sa pozerali do budúcna,“ uviedol. Zdôraznil, že jeho strana presadila do programu mnohé pravicové opatrenia, ako napríklad zrušenie daňových licencii alebo podporu pre živnostníkov. Zároveň kritizoval opozíciu, že pri riešení problémov štátu nie je možné len kritizovať „zo zákopu“ a vyvolávať vzájomné konflikty. „Xenofóbne strany v parlamente sú dôsledkom toho, že ľudia majú toho dosť,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaBéla BugárBoris KollárDaniel Lipšic
Firmy a inštitúcie Vláda SR