SPP odmenil víťazov 17. ročníka súťaže Mesiac detskej tvorby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spp

BRATISLAVA 17. marca (WBN/PR) – Takmer 4 200 detí sa zapojilo do výtvarnej súťaže profesora Karola Ondreičku Mesiac detskej tvorby. Porota vyhlásila víťazov nádherných detských výtvarných prác v spoločnosti SPP. Súťaž organizuje občianske združenie Korytnačky v spolupráci s SPP a so Slovenským paralympijským výborom.

Celoslovenská výtvarná súťaž je určená telesne a duševne znevýhodneným deťom bez ohľadu na vek či diagnózu. Cieľom projektu je podnietiť zdravotne znevýhodnené deti k tvorivosti a prispieť tak k ich integrácii do spoločnosti.

„Som šťastný, že Mesiac detskej tvorby existuje, každý rok je pre mňa veľkým potešením pracovať spolu s kolegami v porote a dúfam, že táto výtvarná súťaž si nájde priaznivcov aj v budúcich rokoch. Obrázky boli opäť nádherné, farebné a hravé. Najviac ma však prekvapili obrázky z témy Poďme do ríše zvierat pre ich rozmanitosť a farebnosť. Veľmi sa mi páčilo, že deti maľovali zvieratká, ktoré neexistujú, ale možno sa v našej mysli objavia o niekoľko rokov.“ povedal k poslednému ročníku predseda poroty profesor Dušan Kállay.

Do súťaže sa zapojilo 272 špeciálnych základných škôl, detských domovov, sociálnych, nemocničných, integrovaných a reedukačných zariadení z celého Slovenska. Témy a námety súťaže sa každý rok menia. V 17. ročníku mladí výtvarníci maľovali obrázky na päť výtvarných tém: Obľúbená rozprávka, Poďme do ríše zvierat, Môj najlepší priateľ, Návrh na známku – 160 rokov plynárenstva, Paralympionici očami detí. Víťazné práce nádejných umelcov si záujemcovia môžu pozrieť v Malej galérii SPP do konca marca.

Obľúbená súťaž nesie meno významného slovenského výtvarníka, profesora Karola Ondreičku, ktorý odborne viedol celý projekt od jeho vzniku až do roku 2003. Počas šestnásťročnej existencie súťaže hodnotila porota takmer 92 000 detských prác, ktoré vytvorili deti pod vedením učiteľov, vychovávateľov a rodičov.

Zloženie poroty:

prof. Dušan Kállay – predseda poroty, akademický maliar

Mgr. Helena Ondreičková – učiteľka výtvarnej výchovy

Mgr. Zuzana Katrušinová – predsedníčka občianskeho združenia Korytnačky

Mgr. of Art. Miroslav Regitko – výtvarník

Mgr. Ľuboslav Paľo – výtvarník

Mgr. Ľubica Oreská – špecialistka korporátneho imidžu, CSR a sponzoringu, SPP

Z histórie súťaže:

V roku 1998 vyhlásila spoločnosť SPP spolu s občianskym združením Korytnačky a ďalšími spoluorganizátormi 1. ročník výtvarnej súťaže Mesiac detskej tvorby. Prvým predsedom súťaže bol akademický maliar, zosnulý profesor Karol Ondreička. Jeho nástupcom sa stal profesor Dušan Kállay, ktorý pôsobí na Vysokej škole výtvarných umení. Jeho dielo obletelo takmer celý svet a s nadšením hodnotí práce detí a vyberá tie najkrajšie.

Od roku 2004 sa stalo tradíciou, že slovenských paralympionikov sprevádza do dejiska paralympijských hier vlastný maskot družstva, ktorý vzišiel práve zo súťaže Mesiac detskej tvorby. Na tohtoročných paralympijských hrách v Riu bude našich športovcov sprevádzať farebný a veselý papagáj, ktorého porota objavila v minulom ročníku súťaže.

V roku 2015 vydalo vydavateľstvo Perfekt knižku Zaľúbená esemeska od autorky Dagmar Wagnerovej, ktorá je ilustrovaná obrázkami zo súťaže Mesiac detskej tvorby.

V prílohe nájdete Výsledkovú listinu zo 17. ročníka výtvarnej súťaže profesora Karola Ondreičku Mesiac detskej tvorby.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na takmer 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP zabezpečuje spoľahlivé, bezpečné a konkurencieschopné dodávky plynu i elektriny a s nimi spojené služby. Spoločnosť dodáva elektrinu už viac ako stotisíc zákazníkom. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Občianske združenie Korytnačky je voľné spoločenstvo detí, ktoré kladie dôraz na rozvoj pozitívnych etických hodnôt v detskej tvorivosti, výchovy k uplatňovaniu demokratických princípov, k súťaživosti, k zvyšovaniu vzdelanosti, k integrácii detí telesne a duševne postihnutých do zdravej detskej populácie. Združenie má vytvorenú základnú ideu v humanizme, realizovanú spolu s ďalšími pozitívnymi princípmi v detskom časopise Fifík. Poslaním je aj naučiť deti spolupatričnosti, schopnosti pomáhať slabšiemu. Symbolom združenia je korytnačka. Korytnačka je symbolom toho, že do združenia sa môžu zapojiť i deti, ktoré nezažili úspech v škole alebo v rýchlych športoch, ktoré nestačia držať krok s ostatnými. Cieľom je dať možnosť nájsť uspokojenie i deťom chorým, osamelým a postihnutým. Deti si symbol obľúbili a stotožnili sa s ním.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel