Exekútori vyzvali strany na elektronické prideľovanie spisov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Noviny, okuliare, úradník, pero
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 28. februára (WebNoviny.sk) – Slovenská komora exekútorov (SKE) vyzvala lídrov všetkých strán, kandidujúcich v marcových parlamentných voľbách, na zavedenie náhodného elektronického prideľovania exekučných spisov na krajovom princípe.

„Náhodné prideľovanie exekúcií je výrazným protikorupčným opatrením, ktoré by v praxi viedlo k významnému stransparentneniu procesu výberu súdneho exekútora. Ide zároveň o sociálne opatrenie v prospech najzraniteľnejších vrstiev obyvateľstva, pretože odstráni zbytočné náklady, vznikajúce celoslovenskou pôsobnosťou súdnych exekútorov,“ napísal v liste predsedom kandidujúcich strán prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller.

Elektronické prideľovanie spisov by podľa jeho slov zároveň zabezpečilo rovnomerný nárast prípadov pre všetky exekútorské úrady, čo je plne v súlade s presvedčením komory, že súdni exekútori sa nemajú správať ako vzájomní podnikateľskí konkurenti, ale ako štátom poverené osoby, z ktorých každá spoľahlivo a dôstojne zastáva svoju funkciu.

Slovenská komora exekútorov dlhodobo predkladá politickej reprezentácii aj odbornej verejnosti svoje návrhy na zlepšenie vymožiteľnosti práva, týkajúce sa napríklad odbremenenia súdov zavedením paušálov pri výkone práce súdnych exekútorov. Tieto návrhy je pripravená predložiť aj novej vláde a parlamentu, ktorý vzíde z marcových volieb.

„Za úplný základ však považujeme zmenu prístupu k exekučnej legislatíve, ktorá sa mení neúnosne často, bez jasnej vízie a koncepcie a žiaľ, veľakrát len s cieľom naháňania politických bodov. Preto sa vyslovujeme za základnú právnu istotu, ktorá umožní exekútorským úradom fungovanie v aspoň strednodobom horizonte, a základnú vyváženosť práv dlžníkov a veriteľov. Sme pripravení začať odbornú diskusiu o úplne novej podobe Exekučného poriadku, ktorý zohľadní aktuálnu spoločenskú i legislatívnu situáciu a bude kvalitným a vhodným právnym rámcom v horizonte najbližšieho desaťročia,“ konštatoval Paller.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Paller
Firmy a inštitúcie SKE Slovenská komora exekútorov