Sloboda zvierat prijala v minulom roku 7163 zvierat v núdzi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utulok pes tyranie
Najviac psov v košickom útulku pribudlo po koncoročných sviatkoch, keď ušli, lebo ich vystrašili delobuchy a ohňostroje. Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 20. februára (WebNoviny.sk) – Bratislavský útulok Polianky prijal za minulý rok 2461 zvierat, regionálne útulky Slobody zvierat spolu ďalších 4702 psov a mačiek. Spolu tak Sloboda zvierat prijala v minulom roku 7163 zvierat v núdzi. Ide o zvieratá odobraté z rúk majiteľov pre zlú starostlivosť a týranie a zvieratá odchytené z ulíc, či už zabehnuté, vyhodené alebo zranené. Časť zvierat vrátili pôvodným majiteľom, 5050 si našlo nový domov prostredníctvom adopcií.

„Sme radi, že sme minulý rok mohli pomôcť takému vysokému počtu zvierat v núdzi. Len v rámci bratislavského útulku sme realizovali 351 operácií na záchranu životov, začipovali sme 1508 neoznačených prijatých zvierat a vykastrovali 1500 zvierat. Z prijatých 2461 zvierat sme nový domov našli 1681 psíkom a mačkám, 502 sme vrátili pôvodným majiteľom. Teší nás, že sa rozbieha pomoc v regiónoch, kde je situácia najhoršia, pribúdajú nové útulky,“ vysvetlila predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Organizácia riešila v roku 2015 aj podnety občanov o týraní a zlom zaobchádzaní so zvieratami, pričom 401 týraných zvierat umiestnila do svojich útulkov, zabezpečila liečbu a následné umiestnenie do nových domovov. Týrané zvieratá sa zachraňujú už 10 rokov prostredníctvom unikátneho projektu Linka proti krutosti. Dobrovoľná sieť inšpektorov Linky proti krutosti prešetruje hlásenia verejnosti o zlom zaobchádzaní so zvieratami a týraní.

V roku 2015 pracovalo pre Linku proti krutosti 17 inšpektorov a pokryli všetky regióny Slovenska.

„V roku 2013 sme dostali 625 podnetov, v roku 2014 už 1426 prípadov, a uplynulý rok opäť o čosi viac, a väčšina bola opodstatnená. Rastúci počet hlásení svedčí, že ľudia na Slovensku sú čoraz všímavejší a citlivejší voči týraniu zvierat. Mrzí nás však, že zodpovedné štátne orgány neprejavujú dostatočný záujem a razanciu vykonávať kontroly a nápravy v plnom rozsahu zákonných možností,“ konštatovala inšpektorka Slobody zvierat Romana Březinová.

Štátne orgány podľa jej slov majú právomoc odobrať zviera zo zlých podmienok, udeliť pokuty, vznášať trestné oznámenia i zakázať chov, avšak aj pri závažných prípadoch týrania sa len výnimočne odhodlajú na radikálnejší krok, ktorý zvieraťu pomôže a majiteľa potrestá a zabráni podobnému konaniu v budúcnosti. „Občianske združenia suplujú štátne orgány napriek minimálnym právomociam,“ dodala.

Okrem prijímania týraných zvierat zabezpečuje väčšina útulkov odchytové služby zabehnutých a premnožených zvierat, ich karantenizáciu, čipovanie, kastrácie a adopcie. „Najčastejšie prípady sú zvieratá držané permanentne na krátkych reťaziach, bez adekvátneho pohybu, výživy a prístrešku. Treba si uvedomiť a prikazuje to aj legislatíva, že zviera má mať umožnený denný voľný pohyb, teda nesmie byť celodenne na reťazi ani vo voliére, riadnu, v zime zateplenú búdu, denné kŕmenie a prístup k vode,“ upozornila Březinová.

Ak občania vedia o zvierati, ktoré stráda, môžu kontaktovať Linku proti krutosti na mailovej adrese: linkaprotikrutosti@gmail.com alebo príslušnú veterinárnu správu a žiadať o kontrolu a nápravu. „Ak vidia zabehnuté zviera, treba volať číslo 159,“ uzavrela Březinová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat