Sociálna poisťovňa odmieta tvrdenia Miškova o podvode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sociálna poisťovňa
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 10. februára (WebNoviny.sk) – Sociálna poisťovňa (SP) odmieta vyjadrenia predsedu strany SKOK Juraja Miškova o tom, že sa poisťovňa podieľala na podvode týkajúcom sa počtu novovytvorených pracovných miest za posledné štyri roky. „Lživé je aj tvrdenie, že nárast počtu novovytvorených miest spôsobilo zavedenie odvodov z dohôd o vykonaní práce od januára 2013. Títo pracovníci boli riadne v Sociálnej poisťovni evidovaní už v minulosti a sú evidovaní dodnes, pričom v celkovom počte nárastu pracovných miest sú zohľadnení,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako ďalej informoval hovorca, poisťovňa má podrobnú štatistiku, ktorá eviduje všetky pracovné vzťahy každého zamestnanca na Slovensku a rozoznáva, či má niekto viacero úväzkov. „Na základe podkladov od zamestnávateľov máme presné štatistiky novovytvorených miest, pracovných pomerov, pracovníkov pracujúcich na dohodu, SZČO a poistencov štátu,“ dodal. Poisťovňa trvá na objektívnosti a nestrannosti svojich informácií. Miškovove vyjadrenia sú podľa Višvádera len zaťahovaním poisťovne do predvolebnej kampane mimoparlamentnej strany SKOK a zároveň podporujú neplatičov v neplatení odvodov.

Predseda strany SKOK v utorok označil tvrdenie, že počas vlády strany Smer-SD vzniklo na Slovensku 130 tisíc nových pracovných miest za najväčší predvolebný podvod v týchto voľbách. Podľa Miškova prírastok ľudí v evidencii Sociálnej poisťovne spôsobila len povinná registrácia dohodárov, ktorým vláda zaviedla od roku 2013 povinné odvody. Štatistiky úrazového poistenia, v ktorom sú evidovaní všetci zamestnanci na Slovensku, sa podľa strany SKOK takmer vôbec nezmenili (podľa rozpočtu Sociálnej poisťovne počet evidovaných zamestnancov dokonca klesol o 4 861 osôb). „Všetky tieto falšovania štatistík sú dôkazom, že Smer nedokáže vytvárať pracovné miesta. Zlyhali pri zamestnanosti, zlyhali pri zvyšovaní platov, a zúfalo sa to snažia zakryť,“ komentoval

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj MiškovPeter Višváder
Firmy a inštitúcie Sociálna poisťovňa