Šebejovi vadí Ficova rétorika, vyvoláva úzkosť a strach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
FRANTISEK SEBEJ
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. januára (WebNoviny.sk) – Predseda zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) si myslí, že tlak na zvolanie mimoriadneho summitu má zmysel. Ako ďalej v dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 vysvetlil, situácia v Únii je podľa neho urgentná, na druhej strane však priznal, že otázkou podľa neho je, či by narýchlo zvolaný summit niečo vyriešil.

„Ale vyvolávanie pocitu urgentnosti je zmysluplné,“ zdôraznil Šebej. Ako spresnil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, premiér Robert Fico v liste najvyšším predstaviteľom EÚ uviedol, že je potrebné urýchliť prípravu Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. „Máme pocit, že by to malo ísť rýchlejšie, a ak je to nevyhnutné, tak zvolať aj summit,“ poznamenal s tým, že tento návrh nikto nespochybňuje. Predsedovi SMK Józsefovi Berényimu sa nepáči, že počas gréckej krízy sa mimoriadne summity zvolávali rýchlo a často, ale počas migračnej a utečeneckej krízy nie je vôľa takýto summit zvolať.

Ako Šebej uviedol, myslí si, že pozornosť by sa opäť mala začať obracať na pomoc utečencom. Zdôraznil, že príčinou bezprecedentnej migrácie nie je nemecká kancelárka Angela Merkelová a pripomenul, že svetová potravinová pomoc je už dlhší čas podfinancovaná. S tým nesúhlasí Berényi. „Nemyslím si, že pani Merkelová nemá svoju zodpovednosť. Predsa ona dosť aktívnym spôsobom privolávala utečencov na začiatku minulého roka, aj fotila sa s nimi. Takže pri všetkých zásluhách pani kancelárky si myslím, že trošku to prehnala,“ povedal. Lajčák potvrdil, že o kvótach sa už dlhší čas na radách ministrov zahraničných vecí ani vnútra nehovorí.

Pokiaľ ide v vnímanie utečencov a migrantov, Šebej priznal, že mu vadí rétorika premiéra. „Pripadá mi, že vyvoláva emócie, úzkosť a strach pred niečím, čo Slovensku reálne nehrozí. Mám pocit, že nám to nerobí dobré meno,“ vysvetlil. Podľa Lajčáka má však Slovensko svoju kredibilitu, vláda je proeurópska a je vysoko rešpektované v EÚ. „Zvykli sme si, že premiér sa vyjadruje občas tvrdšie,“ uviedol Berényi s tým, že na druhej strane média štyri dni neinformovali o silvestrovských útokoch na ženy v Nemeckom Kolíne nad Rýnom.

Fico v súvislosti s útokmi vyhlásil, že „jediná cesta, ako minimalizovať riziká udalostí ako v Paríži a v Nemecku, je zabrániť vytvoreniu ucelenej moslimskej komunity na Slovensku“. Berényi dodal, že hoci sa niektorí politici vyjadrujú tvrdším spôsobom, je dôležité, aby to neprekrylo iné témy v predvolebnej kampani.

Politici sa v relácii venovali aj postaveniu Slovenska počas predsedníctva v Rade EÚ, situácii v Poľsku a požiadavkám Veľkej Británii. Šebej pripomenul, že hoci má Slovensko svoje priority, s ktorými on aj iné opozičné strany súhlasia, počas predsedníctva budeme musieť zvládnuť aj veci, na ktoré sa nedá pripraviť. Ak bude referendum o zotrvaní Británie v EÚ v júni, ako to avizujeme britský premiér David Cameron, táto téma nás počas predsedníctva určite zasiahne, doplnil Lajčák. „Ak bude výsledok negatívny, zatieni to hocičo iné,“ priznal šéf diplomacie.

Podľa Šebeja by odchod Británie z EÚ znamenal také geopolitické zemetrasenie, z ktorého by sa netešil nikto. K Británii treba podľa neho byť čo najviac ústretoví, s čím súhlasí aj Lajčák. „Musí to byť v súlade s európskymi pravidlami. Kompromis nemôže byť taký, že založí diskrimináciu občanov EÚ,“ upozornil. Takisto by sme podľa neho nemali vytvoriť taký precedens, že aj ostatné štáty si začnú z Únie vyberať len to, čo im vyhovuje. Podľa Lajčáka ale vítame diskusiu o Únii a považujeme ju za akýsi audit. Podľa Berényiho takisto treba urobiť všetko preto, aby Británia z EÚ neodišla. „EÚ potrebujeme s Veľkou Britániou. Možno som bol dnes kritický k niektorým európskym otázkam, ale veľmi ju potrebujeme, keďže svet je menej stabilný,“ dodal šéf SMK.

Na margo situácie v Poľsku, kde dochádza k zmenám v ústavnom súdnictve a mediálnej oblasti, o čom rokuje s Poľskom aj Európska komisia, Šebej uviedol, že by situáciu nedramatizoval. Priznal, že mu vadí tón aj konzervatívno-nacionálna agenda poľskej vládnej strany, ale upozornil, že Poľsko má dlhú tradíciu občianskej spoločnosti, ktorá bojuje za slobodu. „Pokiaľ súčasný politický život v Poľsku vykazuje takéto črty, tak to nebude mať dlhé trvanie,“ myslí si Šebej. Upozornil, že aj v iných európskych krajinách hrozí, že k moci sa dostanú politici, ktorí ohrozia ekonomické, ale aj iné slobody. Pokiaľ ide v situáciu v Poľsku, Lajčák uviedol, že nechce, aby „sa nálepkovalo“. Dôležité podľa neho je, že Poľsko vedie dialóg s Komisiou. „Počkajme si, čo z dialógu vzíde,“ vyzval.

Politici sa nezhodli v otázke sankcii proti Rusko. Kým Šebej tvrdí, že Rusko neurobilo ani jedinú vec, ktorú urobiť malo, a preto nie je dôvod, aby sa na sankciách čokoľvek zmenilo, Berényi uviedol, že sankcie nie sú dostatočne účinné, ale Rusko začína mať ekonomické problémy, čo nám nevyhovuje. Lajčák vyjadril presvedčenie, že najbližšie, keď sa bude o sankciách rozhodovať, bude situácia taká, aby EÚ mohla od niektorých sankcií ustúpiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováDavid CameronFrantišek ŠebejJózsef BerényiMiroslav LajčákRobert Fico