Slovenské gastro prevádzky síce aktuálne otvárajú vonkajšie terasy, naďalej však zažívajú ťažké časy. Podnikatelia už prikročili k prepúšťaniu zamestnancov, museli siahnuť po pôžičkách a úveroch, budú meniť jedálne lístky a obávajú sa o budúcnosť.
Zmena jedálneho lístka
Vyplýva to zo zistení exkluzívneho prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro na vzorke 384 majiteľov reštaurácií, jedální a iných gastro prevádzok.
Koronavírus: Na Slovensku pribudlo osem nakazených, otvorili ďalšie obchody a Mikulec obhajoval štátnu karanténu (online)
Zo zverejnených dát z prieskumu ďalej vyplýva, že až 50 % prevádzok pristúpi po otvorení k zmene jedálneho lístka, 42 % gastro prevádzok začalo jedlo doručovať, z toho štvrtina vydáva jedlo cez výdajné okienko.
Viac o téme: Koronavírus
Ak by nedošlo k otvoreniu terás, viac ako 50 % prevádzok by do dvoch mesiacov skrachovalo. Tretina opýtaných by chcela znížiť administráciu napr. zavedením elektronických stravných poukážok.
Prepúšťanie zamestnancov
Z prieskumu vyplynulo aj to, že až 57 % gastro prevádzok už pristúpilo k prepúšťaniu svojich zamestnancov v dôsledku uzavretia svojho podniku. Až 75 % prevádzok si muselo požičať finančné prostriedky, aby dokázalo preklenúť obdobie obmedzeného fungovania počas koronakrízy.
Kaderníctva, terasy a prekvapivo aj nákupné centrá. Ktoré obchody a prevádzky sa opäť otvorili a aké platia pravidlá?
„Alarmujúce je však pre nás hlavne zistenie, že až 14 % prevádzok už pravdepodobne neobnoví svoje fungovanie a nebude pokračovať v podnikaní,“ uviedla hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.
Ako top 5 „pokrízových“ opatrení by podľa prieskumu podniky privítali hlavne zníženie DPH, zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, preklenovacie úvery zaručené štátom, riešenie rôznych licenčných poplatkov (SOZA, LITA, Slovgram) a zavedenie elektronických stravných poukážok.
Čakajú na ďalšiu pomoc zo štátu
A aj keď sa otvárajú terasy, majitelia reštaurácií nie sú do budúcnosti veľmi optimistickí. Takmer polovica gastro prevádzok totiž odhaduje, že aj po ukončení všetkých obmedzení bude trvať minimálne deväť mesiacov a viac, kým začnú dosahovať pôvodné tržby. Viac než 10 % respondentov uviedlo, že sa tak nestane už vôbec.
Podnikatelia v gastro biznise čakajú na ďalšiu pomoc od štátu. Doteraz prijaté ekonomické opatrenia vládou vítajú, ale potrebovali by podľa svojich slov oveľa intenzívnejšiu pomoc.
Reštaurácie prídu pre koronakrízu o polovicu ročných tržieb, Finstat predpovedá výšku straty
,,Situácia je náročná, ako firma sme mali rezervu zhruba na mesiac. Ja naozaj čakám, že tá podpora od štátu sa zmení, v tejto chvíli je nedostačujúca. Je mi smutno, keď si uvedomím, aký obrovský dlh mi každým dňom vzniká a narastá. Rada by som v rámci Iniciatívy Pomoc pre gastro bola súčasťou dôležitých rokovaní, ktoré sa nás podnikateľov v gastro biznise týkajú,“ povedala Natacha Pacal, prevádzkovateľka siete NP Patisserie, Koliba, Fresh.