BRATISLAVA 3. júna (WBN/PR) – Vlákninu obsahuje ovocie, zelenina, strukoviny a obilniny. Hoci to vieme, i tak sa nám nemusí dostať do organizmu jej dostatočné množstvo, čoho dôkazom je práve vznik zápchy. Pre dosiahnutie dostatočného príjmu vlákniny (20 – 30 mg pre dospelého), je prospešnou voľbou pravidelný príjem Psyllia.
Mechanizmus fungovania Pssylia spočíva vo viazaní vody na vlákninu Psyllia, zväčšovania objemu a následného tlaku na stenu čreva, čo ho podnieti k pohybu a následne vedie k optimalizácii vyprázdňovania. Psyllium je prírodná látka (u nás pod názvom skorocel indický) a jej pozitívami okrem čistenia tráviaceho systému, je aj schopnosť znižovania hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Nedráždi sliznicu čriev a je prijateľné aj tými ľuďmi, ktorí majú problémy po prijatí obilnej vlákniny (napr. pšeničné otruby). To znamená, že ho môžu smelo užívať aj celiatici. Pri užívaní Psyllia nedochádza k návyku, preto je možná dlhodobá aplikácia. Psyllium zvyšuje motilitu čriev, viaže na seba toxíny a tie odchádzajú so stolicou z tela. Toxíny, ktoré sa z nášho tela neodbúravajú, spôsobujú rôzne ochorenia. Jedovaté látky, ktoré sú usadené v hrubom čreve, môžu prispieť k vzniku rakoviny hrubého čreva. Psyllium tak pôsobí nielen liečebne, ale i preventívne.
Pre dosiahnutie žiadaného účinku je potrebné správne užívanie a to je v prípade príjmu produktov obsahujúcich Psyllium, zapíjanie dostatočným množstvo tekutín. Pôsobenie Psyllia je založené na náraste jeho objemu a to je možné docieliť pomocou vody. Odporúča sa preto jeho zmiešanie s vodou a to v množstve 1PL na 250 ml vody. Po zmiešaní je potrebné hneď ho vypiť, inak rýchlo vytvorí rôsol, ktorý nie je pitný. Taktiež je ho možné pridať do jogurtu. Ak ho prijímame vo forme kapsúl, rovnako je nevyhnutné dbať na dostatočný príjem tekutín.
Psyllium je obsiahnuté v prípravku Lepicol, ktorý je určený nielen pre upravenie trávenia a vylučovania, čiže pri zápche alebo naopak hnačke. Okrem Psyllia obsahuje Lepicol aj iné, zdraviu prospešné látky a preto je vhodný aj pre aplikáciu v nasledovných prípadoch: hemoroidy, užívanie antibiotík, syndróm dráždivého čreva (colon irritabile), divertikulóza, Crohnova choroba, gynekologické problémy ako napríklad vaginálne mykózy. V zložení Lepicolu sú zastúpené totiž aj probiotiká a prebiotiká. Probiotické látky: lactobacily a bifidobaktérie udržiavajú v rovnováhe zdravú slizničnú mikroflóru (v čreve, v pošve). Prebiotiká, v prípade Lepicolu frukto-oligocacharidy z čakanky, sú podpornými látkami pre množenie sa a rast „priateľských“ probiotických baktérií.
Lepicol je dostupný vo forme prášku i kapsúl. Má dve varianty podľa obsahu látok. Základná – Lepicol Basic obsahuje vyššie uvedené látky, produkt Lepicol Plus je obohatený o tráviace enzýmy, ktoré sú užitočné pre lepšie rozloženie a spracovanie potravy. Môže tak pomôcť pri trávení korenistých, či ťažšie stráviteľných jedál ako sú napríklad strukoviny, mäso, či niektoré druhy zeleniny. Tiež je účinný pri dlhotrvajúcej zápche alebo pri nadúvaní. Tento prírodný produkt ocenia aj seniori, u ktorých prirodzene môže dôjsť k poklesu tráviacich enzýmov, ale tiež rekonvalescenti a všetci tí, ktorým záleží na udržaní si zdravého trávenia.