BRATISLAVA 24. mája (WebNoviny.sk) – Poľská republika robí po škandále s poľským hovädzím mäsom všetky kroky na zvýšenie kontroly vlastných potravín. Plánuje napríklad posilniť počet veterinárov tak, aby predchádzali potravinovým škandálom.
Uviedol to v piatok veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka na stretnutí s predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emilom Machom.
Dovážame viacero potravín
Na Slovensko sa z Poľska dováža široká paleta agropotravinárskych výrobkov, najmä ovocie – jablká, mäso a mäsové výrobky, zelenina. Na stretnutí sa hovorilo aj o kvalite týchto potravín.
Minimálna suma gastrolístkov sa zrejme zvýši až od 1. júla, ministerstvo vysvetlilo dôvod posunu
Predseda SPPK Emil Macho v tejto súvislosti uviedol, že slovenskí spotrebitelia nemôžu byť konfrontovaní s nižšou kvalitou a bezpečnosťou dovážaných produktov z Európy.
„Robme všetky kroky preto, aby sme posilnili Európsku úniu a jej konkurencieschopnosť voči tretím krajinám. Sme pripravení na intenzívnejšiu diskusiu s poľskými poľnohospodármi a potravinármi ako naplniť tento cieľ,“ povedal v piatok Emil Macho.
Vysoký podiel na HDP Poľska
Témou piatkového stretnutia bola aj diskusia o úrovni agropotravinárskeho priemyslu oboch krajín a dovozoch poľských potravín na Slovensko v kontexte nedávnych potravinových škandálov.
„Podiel poľského agropotravinárstva na tvorbe HDP krajiny je vysoký. Tento fakt súvisí podľa aktérov stretnutia aj s tým, že Poľská republika si vyrokovala výhodnejšie podmienky pri vstupe krajiny do Európskej únie a má vyššiu úroveň podpôr z národných zdrojov než Slovensko,“ dodala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.