BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Pri každý piatom nákupe sa stretávame s nedostatkami. Vyplýva to z kontroly inšpektorov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá vykonala v máji a júni 7 466 úradných kontrol.
„Slovensko by nemalo byť odkladiskom nekvalitných potravín a dodávatelia by nemali občanov Európskej únie deliť na prvoradých a tých ostatných, s cieľom predávať menej kvalitné výrobky alebo originálne výrobky s pozmenenou receptúrou na území Slovenska.“ Na dnešnom brífingu to uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zsolt Simon.
„V prvom rade je potrebné riešiť bezpečnosť potravín a potom ich kvalitu. Ideálnym stavom by bolo, keby sme sa vo výsledkoch zistených nedostatkov priblížili k Rakúsku,“ skonštatoval Simon. „Nikto nie je taký chudobný, aby si mohol dovoliť riskovať so svojím zdravím alebo zdravím svojich detí,“ dodal.
V júni sa predávalo 505 výrobkov po záruke v celkovej váhe 1 039 kíl. Cena tohto tovaru bola okolo tritisíc eur.
„Zdá sa, že to nie je vysoká cena, ale pre mňa je to jednoznačný údaj o tom, že obchodníci chcú predať aj ten posledný kus tovaru aj po záruke, pretože na objem to síce nie je veľa, ale na počet kusov je to strašne veľa,“ uviedol minister.
Najčastejšími prehreškami okrem predaja tovaru po záruke boli nevyhovujúce laboratórne analýzy, senzorické zmeny či nečitateľné, nesprávne alebo nedostatočné označovanie tovaru. Práve na tieto nedostatky sa chce minister zamerať v novele potravinového zákona, ktorý pripraví na septembrovú schôdzu parlamentu. Jedným z takýchto opatrení je označenie potravín, ktorým vyprší doba trvanlivosti do dvoch dní, žltou páskou, či informačné tabule, ktoré budú informovať o tom, či sa v obchode našli nejaké nedostatky, alebo nie.
„Nie je ojedinelé, že v jednom obchode nájdeme 17 – 18 druhov výrobkov, ktoré sú po záruke. Pri takýchto vysokých cenových hladinách si každý zákazník zaslúži, aby si v obchode kúpil zdravé a bezpečné potraviny,“ uviedol Simon.