BRATISLAVA 7. februára (WEBNOVINY) – Cena cukru momentálne prelomila svoje 30- ročné maximá. Podľa Karola Piovarcsyho, manažéra pre strednú a východnú Európu zo Saxo Bank, dôvodom sú pozitívne výsledky z rastu svetovej ekonomiky, a teda rastúceho dopytu. „Na druhej strane, zvýšené sociálne nepokoje v chudobnejších častiach sveta spôsobujú destabilizáciu produkcie a transportu množstva komodít. Za posledné dni takisto Austrálsky cyklón zničil obrovské plochy cukrovej trstiny, čo je dôvodom, prečo sa investori, ako aj konzumenti obávajú nedostatku cukru v tomto roku“, konštatuje.
„Ak sa ceny cukru, ako aj iných komodít budú dlhodobo pohybovať na súčasných úrovniach, naši spotrebitelia budú taktiež musieť čeliť zvyšujúcim sa cenám, či už cukru, ako aj ostatných potravín. V súčasnosti sú však stále čerpané zásoby z minulých sezón, a teda okamžitý efekt zdraženia v krátkom čase neočakávame. Vývoj hospodárstva, geopolitická situácia ako aj počasie budú však mať naďalej najväčší vplyv na rast, či pokles cien“, domnieva sa Piovarcsy.
Potravinárska a poľnohospodárska organizácia OSN potvrdila, že v januári sa potraviny vyšplhali na nové maximá, ktoré prekonali rok 2008 zhruba o 8%. „Tento rastúci trend by mal naďalej pokračovať v ďalších mesiacoch, a to najmä kvôli výkyvom počasia v minulom roku. Medzi najviac rastúce komodity posledného týždňa patrí už cukor, ryža, pšenica a kukurica“, predpovedá manažér pre strednú a východnú Európu zo Saxo Bank.